ΚΟΣΜΟΣ

Τριπλό τάλακ: Η ισλαμική πρακτική του «απότομου» διαζυγίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας

REUTERS/Danish Ismail

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, καιρό τώρα, απασχολεί η αμφιλεγόμενη πρακτική του ισλαμικού διαζυγίου, γνωστή με τον όρο «τριπλό τάλακ». Το τάλακ, είναι μια λέξη η οποία εάν ειπωθεί τρεις φορές στη σειρά ισοδυναμεί -κατά την ισλαμική παράδοση- με διαζύγιο. Αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει μόνο για τους άνδρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κληθεί να εξετάσει κατά πόσο συνιστά «διακριτική μεταχείριση» σε βάρος των γυναικών η αποδοχή αυτής της μουσουλμανικής πρακτικής, δηλαδή του διαζυγίου μέσω των τριών αυτών λέξεων που ισχύει εδώ και 1000 χρόνια.

Έπειτα από προσφυγή πολλών οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν βιώσει αυτό τον τρόπο χωρισμού- το Σώμα έχει συγκαλέσει ειδική καλοκαιρινή συνεδρία, στην οποία γυναίκες καλούνται να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ανώτατο Δικαστή, θα χρειαστούν χρόνια για να ακουστούν όλες οι υποθέσεις. Οπότε, η πρακτική αυτή ουσιαστικά θα ισχύει έως ότου αποφανθούν οι δικαστές αν πρέπει να σταματήσει ή όχι.

REUTERS/Danish Ismail TPX IMAGES OF THE DAY (φωτογραφία αρχείου)

Η ετυμηγορία αναμενόταν αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι δικαστές είπαν ότι ακόμη επιφυλάσσονται για την απόφασή τους.

«Μια τόσο σοβαρή υπόθεση, χρειάζεται αρκετό χρόνο», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπεί μια από τις γυναίκες που έχει χωρίσει με τον σύζυγό της μέσω του τριπλού τάλακ.

Όπως λέει ο Ζάκια Σομάν, ακτιβιστής και μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, «η υπόθεση έχει φτάσει στο υψηλότερο δικαστήριο και υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη», λέει ο ίδιος.

Η Ινδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, αλλά, σε αντίθεση με άλλες χώρες με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία, δεν έχει ακόμη καταγγείλει την πρακτική αυτή.

Διαζύγιο μέσω SMS

Η διαμάχη περί το τάλακ έχει να κάνει με το πώς εφαρμόζεται. Οι άνδρες απλά δίνουν μια εντολή. Λένε τρεις λέξεις, χωρίς καμία προειδοποίηση και διαλύουν τους γάμους τους αλλά και τις ψυχές των γυναικών τους. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, με την εξάπλωση της τεχνολογίας, οι τρεις αυτές επικοινωνούνται γραπτώς καθώς πολλοί σύζυγοι αποφασίζουν να διαλύσουν τον γάμο τους μέσω SMS στο κινητό, από εφαρμογές όπως το Whatsapp.

Αυτή είναι η ιστορία της 30χρονης Φάρχα, από την Τζαϊπούρ της Ινδίας, μιας από τις γυναίκες που υπέφερε εξαιτίας του τάλακ.

Ο σύζυγος της Φάρχα την χώρισε τον Οκτώβριο του 2016, σε ένα φεστιβάλ, επειδή θύμωσε που η κόρη τους, του ζήτησε πέντε ρουπίες για να αγοράσει πυροτεχνήματα.

Όπως διηγείται η ίδια στο CNNi, ο σύζυγός της έχει μια πολύ καλή δουλειά καθώς συνεχίζει την οικογενειακή του επιχείρηση, η οποία έχει σχέση με την πώληση διαμαντιών και όπως καταγγέλλει, την παράτησε χωρίς καμία οικονομική βοήθεια: «Δεν μου έδωσε ούτε μια ρουπία μετά το διαζύγιό μας».

Χωρίς χρήματα, όμως, δεν είχε που να πάει. Δεν μπορούσε να φύγει έτσι απλά από το σπίτι τους και δεν μπορούσε καν να προσφύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας διατροφή καθώς η πρακτική του τάλαχ δεν απαγορεύεται.

Στράφηκε λοιπόν στο ινδικό μουσουλμανικό γυναικείο κίνημα "Bharatiya Muslim Mahila Andolan".

Με την υποστήριξή τους, η Φάρχα μπόρεσε να κάνει γνωστό το πρόβλημά της και το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν και τελικώς κατάφερε να διασφαλίσει διατροφή από τον τέως σύζυγό της.

Μια μάχη που κρατά δεκαετίες

Η πρακτική του τριπλού τάλακ έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αρκετά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, το 1985 όταν μια γυναίκα, η Σάχ Μπάνο, προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ζητήσει βοήθεια καθώς ο σύζυγός της την χώρισε κατ' αυτόν τον τρόπο, δίχως -εννοείται- διατροφή. Εκείνος ήταν δικηγόρος και ευκατάστατος ενώ εκείνη πάμφτωχη.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της, αλλά η υπόθεση πυροδότησε έντονες αντοδράσεις από μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες που κατήγγειλαν «παραβίαση της θρησκευτικής τους ταυτότητας».

Στην Ινδία κάθε θρησκευτική κοινότητα έχει δικό της τυπικό με πρακτικές που ανάγονται σε θρησκευτικά κείμενα και παραδόσεις.

Σε ό,τι αφορά δε το οικογενειακό δίκαιο, τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα εξαιτίας της πολυνομίας.

Triple talaq: India's top court to rule on Islamic practice of instant divorce

By Huizhong Wu, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης