Κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς δίπλα σε αμερικανικό αεροσκάφος
Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-30 πραγματοποίησαν «μη επαγγελματική» αναχαίτιση ενός αμερικανικού αεροσκάφους που είναι σχεδιασμένο για τον εντοπισμό εκπομπών ραδιενέργειας, ενώ πετούσε στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Ανατολή Σινική Θάλασσα.
«Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το περιστατικό, με τις αρχικές αναφορές μας να χαρακτηρίζουν την αναχαίτιση "μη επαγγελματική".
Το θέμα τέθηκε στην Κίνα, μέσω των κατάλληλων διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας», ανέφερε, σύμφωνα με το CNNi, η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Λόρι Χόντζ.
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNNi, τόνισε ότι τα κινεζικά αεροσκάφη ήρθαν σε απόσταση 150 ποδιών από το αμερικανικό WC-135 και πραγματοποίησαν ελιγμούς ακριβώς από πάνω του.
Το εν λόγω αμερικανικό αεροσκάφος ερευνά στοιχεία για ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή. Έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε αποστολές ρουτίνας στη βορειοανατολική Ασία και στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Παρόμοιο σκηνικό σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ένα όταν ένα κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος πλησίασε «επικίνδυνα» ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά σε ένα διαφιλονικούμενο νησάκι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου κοντά στον ύφαλο του Σκάρμπορο που διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες όσο και από την Κίνα.
Το κινεζικό αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών KJ-200 πλησίασε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων το αμερικανικό, μια ενέργεια που θεωρήθηκε «επικίνδυνη» από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το αμερικανικό P3-C Orion εκτελούσε «αποστολή ρουτίνας» τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς στον «διεθνή εναέριο χώρο».
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας αλλά οι γειτονικές χώρες (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) ελέγχουν πολλές βραχονησίδες σε αυτήν την τεράστια θαλάσσια ζώνη. Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της η Κίνα ανέλαβε εντυπωσιακά έργα για να μετατρέψει τους υφάλους και τις βραχονησίδες σε τεχνητά νησιά με διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια έργα, όχι όμως σε τέτοια έκταση.