ΚΟΣΜΟΣ

Χέντρεσον: Το νησί του Ειρηνικού που καλύπτουν τόνοι πλαστικών σκουπιδιών (pics&vid)

University of Tasmania/ IMAS/ Jennifer Lavers

Οι εικόνες προκαλούν θλίψη: ένα ακατοίκητο κοραλλιογενές νησί στον Ειρηνικό, έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Σχεδόν 38 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, δηλαδή περίπου 18 τόνοι, καλύπτουν το απόμερο μικροσκοπικό νησί Χέντερσον, ένα από τα πιο ρυπογόνα στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές της θάλασσας, ο αριθμός αυτός αποτελεί την υψηλότερη πυκνότητα ανθρωπογενών απορριμμάτων που έχει καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο. Η πυκνότητα αυτή αγγίζει το 99,8 % της ρύπανσης από πλαστικά.

Αυτό το απίστευτο νούμερο, σε ένα μέρος κατά τα άλλα ανέπαφο από τους ανθρώπους, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της καταστροφικής έκτασης που έχει λάβει η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά.

Το νησί είναι τελέιως απόμερο και οι επισκέψεις σε αυτό γίνονται περίπου κάθε πέντε με δέκα χρόνια για επιστημονικούς σκοπούς. Η τοποθεσία του, ωστόσο, κοντά στο κέντρο του ωκεανού που επηρεάζεται από το ρεύμα Gyre, το κάνει κομβικό σημείο για απορρίμματα που μεταφέρονται εκεί από τη Νότιο Αμερική ή από ψαρόβαρκες που πετάνε σκουπίδια στη θάλασσα.

Η πιο πρόσφατη έρευνα στο νησί έγινε από ερευνητές του τμήματος Θαλάσσιων Ερευνών του πανεπιστημίου της Τασμανίας και τον βρετανικό οργανισμό RSPB.

Πηγή: University of Tasmania/ IMAS/ Jennifer Lavers

Η πλειονότητα των απορριμμάτων –περίπου 68%- δεν ήταν καν ορατή, αφού περίπου 4.500 αντικείμενα ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν θαμμένα σε βάθος 10 εκατοστών. Περίπου 13.000 καινούρια αντικείμενα καταλήγουν στο νησί καθημερινά.

«Αυτό που συμβαίνει στο νησί Χέντερσον δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διαφυγή από την ρύπανση από πλαστικά, ακόμα και στα πιο απόμακρα μέρη των ωκεανών μας», ανέφερε η Δρ. Τζένιφερ Λαβερς (Jennifer Lavers), του πανεπιστημίου της Τασμανίας που συμμετείχε στην έρευνα.

Όπως λέει η ίδια, τα ευρήματα αυτά ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προσδοκίες της, ενώ διευκρινίζει ακόμα ότι μπορεί τα στοιχεία τους να είναι κατώτερα της πραγματικής ποσότητας των απορριμμάτων που υπάρχουν στο νησί, αφού οι ίδιοι μπορούσαν να συλλέξουν μόνο κομμάτια μεγαλύτερα των δύο χιλιοστών και βάθος μέχρι δέκα μέτρα. Επίσης, η πρόσβαση στους γκρεμούς και τις βραχώδεις ακτές ήταν αδύνατη.

Πηγή: University of Tasmania/ IMAS/ Jennifer Lavers

Η Λαβερς βρήκε εκατοντάδες καβούρια που ζούσαν μέσα σε σκουπίδια, όπως μπουκάλια και βαζάκια, ακόμα και στο κεφάλι μιας κούκλας. Η ίδια επισημαίνει ότι το πλαστικό αυτό είναι παλιό, εύθραυστο, κοφτερό και τοξικό. Μάλιστα, δύο είδη θαλάσσιων πουλιών που βρίσκονται στο νησί, βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των απορριμμάτων.

Το νησί Χέντερσον βρίσκεται στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και είναι ένα από τα λίγα κοραλλιογενή νησιά του κόσμου που έχουν μείνει ανέπαφα από την ανθρώπινη παρουσία.

Διαθέτει αξιοσημείωτη βιολογική ποικιλότητα, που περιλαμβάνει δέκα ενδημικά είδη φυτών και τέσσερα είδη πουλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης