ΚΟΣΜΟΣ

Το CNNi στο τελευταίο προπύργιο του ISIS στο Ιράκ

Φωτογραφία αρχείου Getty Images/IdealImages/Carl Court / Staff

Το αίμα από τα κομμένα κεφάλια δύο πτωμάτων που προεξέχουν από ένα φορτηγό έχουν προσελκύσει μύγες. Η κατάσταση τους είναι άσχημη. Είχαν σκοτωθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Την εικόνα συμπληρώνουν δύο Ιρακινοί στρατιωτικοί που βγάζουν το κινητό τους και τραβάνε φωτογραφίες με φόντο τους νεκρούς, έχοντας ένα χαμόγελο στα χείλη. Αυτό είναι το τρόπαιό τους.

«Είχαν χάπια στις τσέπες τους», λέει ένας από τους στρατιωτικούς σημειώνοντας πως «έτσι μπορούν να μάχονται». Οι συνάδελφοί τους σκότωσαν αυτούς τους δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, νωρίτερα το απόγευμα, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στην περιοχή που ελέγχεται από τον στρατό.

Ο απεσταλμένος του CNNi, Μπεν Γουέιντμαν (Ben Wedeman) περιγράφει τα όσα είδε και έζησε στην Μοσούλη και ειδικότερα στο τελευταίο ισχυρό προπυργιό του Ισλαμικού Κράτους.

«Βρισκόμαστε περίπου 100 μέτρα από την πρώτη γραμμή του θωρακισμένου τμήματος του ιρακινού στρατού. Ο μόνιμος ήχος είναι αυτός των όπλων και των πυροβολισμών. Τα ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη. Μια γραμμή μαύρου καπνού διακρίνεται μπροστά μας, εκεί όπου έπεσε πριν από λίγο ένας πύραυλος», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ISIS ελέγχει μόνο το ένα δέκατο της πόλης, αλλά θεωρούν πως η πιο δύσκολη μάχη δεν έχει δοθεί ακόμη. Οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν προς τη 17η συνοικία Ταμούζ (Tammouz).

(REUTERS/Danish Siddiqui/ Φωτογραφία αρχείου)

Στις 6 Ιουνίου του 2014, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέβαλαν αυτή την περιοχή της Μοσούλης και σε λίγες ώρες είχαν καταλάβει όλη την πόλη. Αυτή ήταν μόνο η αρχή καθώς στη συνέχεια πήραν υπό την κατοχή τους την πόλη Μπαίτζι και Τικρίτ βόρεια του Ιράκ, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Βαγδάτης.

Οι τρομοκράτες μετονόμασαν την 17η συνοικία Ταμούζ σε «Φατάχ», σηματοδοτώντας έτσι τις μετέπειτα κατακτήσεις τους. Ήταν μόνο πριν από λίγα χρόνια όταν ένα από τα ‘συνθήματα’ του ISIS ήταν «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ για να μείνει και θα επεκταθεί».

Εκείνη την περίοδο, φαίνονταν πως κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει. Από τότε όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Το Νταές σήμερα ονομάζει την 17η συνοικία Ταμούζ, ‘κοιλάδα της αποφασιστικότητας’», αναφέρει ο Αμπού Φατιμά. Αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, είναι το τελευταίο τους προπύργιο στη Μοσούλη, και όχι η Παλαιά Πόλη όπως πιστεύουν πολλοί- καθώς στην περιοχή αυτή ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» του Ισλαμικού Κράτους αλ Μπαγκντάντι έκανε την πρώτη και μοναδική του εμφάνιση.

Μια απόδραση

Από ένα τριώροφο κτήριο με γυάλινη οροφή που βλέπει στην 17η συνοικία Ταμούζ, ο Αμπού Φατιμά και οι στρατιώτες του έχουν μια πανοραμική θέα της πόλης. Η εικόνα που θα δει κανείς είναι: Ένα παχύ σύννεφο καπνού στον ουρανό και καμία κίνηση στους άδειους δρόμους και τα σοκάκια.

Ο Φατιμά μιλάει τηλεφωνικά με τους κατοίκους. «Τα τρόφιμά τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Αναγκάζονται να τρώνε γρασίδι», λέει ο ίδιος. «Είναι τραγικό». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την δυστυχία των πολιτών αυτών.

Εκατό μέτρα νοτιότερα, βρίσκεται το μέτωπο των ιρακινών δυνάμεων. Εκεί, ένας νεαρός στρατιώτης λέει ότι έχει εντοπίσει μια οικογένεια σε ένα κτήριο στην άκρη της συνοικίας. «Θέλουν να έρθουν στην πλευρά μας, αλλά φοβούνται ότι θα σκοτωθούν από τους ελευθέρους σκοπευτές του ISIS», λέει χαρακτηριστικά. «Χθες, οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν μια γυναίκα που προσπάθησε να ξεφύγει», συμπληρώνει. Ο δημοσιογράφος του CNNi περιγράφει:

Περνάμε σε ένα κτήριο απέναντι, για να δούμε την οικογένεια. ‘Προσέξτε τους ελεύθερους σκοπευτές’, λέει ένας από τους στρατιωτικούς που μας συνοδεύει, καθώς τρέχουμε για να κρυφτούμε πίσω από έναν τοίχο. Παράλληλα, οι στρατιωτικοί πυροβολούν ότι κινείται.

«Οι στρατιωτικοί επιχειρούν κάλυψη – απόκρυψη», αναφέρει ένας από τους στρατιωτικούς, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των συναδέλφων του, μέσα από κιάλια. Οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ έναντι των τζιχαντιστών. Κάποιες από τις σφαίρες πέφτουν κοντά στην κάμερα του CNNi.

Μετά από λίγη ώρα, μια ομάδα πέντε γυναικών ντυμένες στα μαύρα, μαζί με δύο έφηβα αγόρια και ένα μικρό παιδί διακρίνονται πίσω από τον τοίχο. Ξέφυγαν από την συνοικία που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

«Φύγαμε νωρίς το πρωί από την πόλη, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι είχαμε μέρες να κάνουμε μπάνιο και έπρεπε να πλυθούμε», δήλωσε η Σίνα, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της το παιδί. «Οι άνδρες του Ντάες μας είπαν «Πηγαίντε!», διηγείται η ίδια. «Του είπαμε πως φοβόμασταν λόγω των πυρών, ωστόσο προσευχηθήκαμε στο Θεό και προχωρήσαμε».

Το μωρό που είχε στην αγκαλιά της, ήταν η 11χρονη εγγονή της Χαζάρ (Hajar), που στα αραβικά σημαίνει ‘φύγετε, μεταναστεύστε’. «Έχουμε μετακινηθεί τέσσερις φορές στα τελευταία τρία χρόνια στη Μοσούλη», λέει η Σίνα.

Ημέρα της κρίσης

Ο συνταξιούχος αστυφύλακας, Αμπού Σάιντ, που μιλάει στο CNNi, διηγείται ότι δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις μάχες. Όταν ο πόλεμος έφτασε κυριολεκτικά στη γειτονιά του, δεν είχαν πολλές επιλογές, παρά μόνο να κρυφτούν.

Θυμάται ακόμα τις μέρες που έζησε όταν ήρθε σε επαφή με τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. «Είπαν στον γιό μου, ότι ο πατέρας του είναι άπιστος γιατί δούλευε για την Ιρακινή κυβέρνηση. Αυτός ο ‘σκύλος’ ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχει πει ότι όποιος έχει εργαστεί για την κυβέρνηση είναι άπιστος. Εννοείται όμως πως είμαι μουσουλμάνος. Προσεύχομαι, φοβάμαι τον Θεό, αλλά στο δικό τους μυαλό θεωρούμαι άπιστος».

Για σχεδόν τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2014, ο Σάιντ προετοιμαζόταν για την ημέρα που οι ιρακινές δυνάμεις θα επέστρεφαν στη Μοσούλη. «Μάζευα πληροφορίες, τους παρακολούθησα, κατέγραφα τα ονόματά τους, τις κινήσεις τους, όσα έλεγαν».

«Η μέρα της αναμέτρησης έφτασε» λέει, δείχνοντας τους στρατιώτες που βρίσκονταν σε ένα σπίτι.

Στο εσωτερικό του σπιτιού αυτού, διακρίνονται παιχνίδια: πλαστικά αυτοκίνητα και φορτηγά, μια τσαλακωμένη στολή και ένα άδειο κουτί με πυρομαχικά. Στο διπλανό δωμάτιο, βρίσκονται κουτιά πρώτων βοηθειών γεμάτα με προφυλακτικά και μια πλαστική πλακέτα που έχει πάνω της τη μαύρη σημαία του ISIS.

Σε αυτή την εικόνα, ο Αμπού Σάιντ χαμογέλασε. Για αυτόν, ήταν η 'μέρα της κρίσης'.

On the frontline of ISIS' last stand in Iraq

By Ben Wedeman, CNN Senior International Correspondent

(Τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο δεν είναι τα πραγματικά των ανθρώπων που μίλησαν στο CNNi καθώς τα πρόσωπα αυτά είτε φοβόντουσαν να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία είτε δεν είχαν άδεια να μιλήσουν με την στρατιωτική ιδιότητά τους στα ΜΜΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης