ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση έπληξε 150 χώρες - Φόβοι ότι ο ιός θα εξαπλωθεί τη Δευτέρα

REUTERS/Kacper Pempel

Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση έχει πλήξει τουλάχιστον 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας μολύνει με τον επικίνδυνο ιό πάνω από 200.000 χρήστες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Europol, προσθέτοντας πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς τη Δευτέρα οι πολίτες επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Ο διευθυντής της αστυνομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομπ Γουάινραϊτ (Rob Wainwright), δήλωσε στο δίκτυο ITV ότι η επίθεση αυτή είναι μοναδική στο είδος της καθώς το ransomware χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με την λειτουργία της αυτόματης μόλυνσης με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ταχύτατα ο ιός.

«Η παγκόσμια αυτή εμβέλεια είναι άνευ προηγουμένου, καθώς σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, έχουμε πάνω από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Τα θύματα αυτά κατά το πλείστον είναι επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες», σημείωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη απειλή. Οι αριθμοί (της διαδικτυακής μόλυνσηw) αυξάνονται και θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία, καθώς τη Δευτέρα οι άνθρωποι θα πάνε στις δουλειές τους και θα χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους μέσα».

Τι κάνει ο ισχυρός ιός

Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός που ονομάζεται «WannaCry».

Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.

«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που ζητά ο χάκερ καθώς στη συνέχεια τα λύτρα ανεβαίνουν», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab, σημειώνοντας πως:

Οι περισσότεροι πολίτες που έχουν πληρώσει τα λύτρα μέσα στο χρονικό όριο των έξι ωρών, φαίνεται να έχουν καταβάλλει 300 δολάρια.

Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».

Μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τον ιό;

Ο ιός είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Αυτό που μπορούν να κάνουν τόσο εταιρείες αλλά και ιδιώτες για να αποτρέψουν τον ιό να εισβάλλει είναι να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους. Τα νέα όμως δεν είναι τόσο καλά και για όσους χρήστες έχουν ήδη μολυνθεί καθώς η αναβάθμιση δεν θα βοηθήσει στο να καταπολεμηθεί το κακόβουλο λογισμικό.

Το ramsoware είναι πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί και στις επιχειρήσεις καθώς, όπως αναφέρει το CNNi, σαρώνει τους υπολογιστές και μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και μέσω του ασύρματου δικτύου. Αν για παράδειγμα ένας «μολυσμένος υπολογιστής» συνδεθεί σε ένα κοινόχρηστο δίκτυο θα προσβάλει και όσες συσκευές θα συνδεθούν ή έχουν συνδεθεί στο ίδιο wifi.

Ο λόγος που είχε τέτοιο μεγάλος εύρος αυτή η επίθεση είναι διότι πολλές εταιρείες, νοσοκομεία, δημόσιοι φορείς, δεν κάνουν συχνά τις απαραίτητες ενημερώσεις στο λογισμικά και ακριβώς εκεί στόχευαν οι χάκερς.

Ωστόσο, όσοι διαθέτουν ενημερωμένο λογισμικό προστατεύονται από αυτό το ransomware. Δείτε (εδώ) πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης