ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Εξέταση DNA κρίνει εάν σκοτώθηκε ο Αμπαούντ στο Σεν Ντενί

REUTERS/Benoit Tessier

Ανάλυση DNA για να διαπιστωθεί εάν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ σκοτώθηκε στην σημερινή επιχείρηση στο Σεν Ντενί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ερευνητές, με την τύχη του 27χρονου επικίνδυνου τρομοκράτη που η γαλλική αστυνομία έχει χαρακτηρίσει "εφιάλτη της Ευρώπης" να παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με Βέλγο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής με γνώση των ερευνών που μίλησε στο CNN, οι ειδικές δυνάμεις που πήραν σήμερα μέρος στην επιχείρηση χρησιμοποίησαν πολύ δυνατά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες, με αποτέλεσμα ένας ολόκληρος όροφος να καταρρεύσει. Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στα συντρίμμια, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο.

Η γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται στην κυριολεξία υπό στενό αστυνομικό κλοίο και σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του προαστίου Σεν Ντενί έγιναν μάρτυρες σφοδρούς ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και τρομοκρατών καθώς οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του φερόμενου ως "εγκεφάλου" των επιθέσεων της Παρασκευής.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό των σημερινών γεγονότων στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Γάλλος ΥΠΕΣ: Απετράπησαν περαιτέρω εγκλήματα

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης επιχείρησης που είχε ως απολογισμό δυο νεκρούς και επτά συλληφθέντες λέγοντας ότι η αιφνιδιαστική επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την διενέργεια περαιτέρω εγκλημάτων και δολοφονιών.

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας του Παρισιού, κ. Μολάν η επιχείρηση κρίθηκε αναγκαία κατόπιν παρακολούθησης τηλεφώνων που υποδείκνυαν ότι ο Αμπαούν θα μπορούσε να βρίσκεται στο διαμέρισμα.

Όπως μεταδίδει το CNN, στην προσπάθειά τους να ξετυλίξουν το κουβάρι της τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε τον πλανήτη, η αντιτρομοκρατική και οι υπηρεσίες πληροφοριών "ξεσκέπασαν" ένα στοιχείο που θα μπορούσε να φθάσει στην άκρη του νήματος: κινητά τηλέφωνα που άνηκαν στους δράστες των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν περιείχε γραπτό μήνυμα που είχε σταλεί λίγο πριν τις επιθέσεις της Παρασκευής που επί της ουσίας έδινε το σύνθημα για να πατηθεί η σκανδάλη: "Εντάξει, είμαστε έτοιμοι".

Ολάντ: "Συγχαρητήρια για σήμερα, είμαστε σε πόλεμο"

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έδωσε συγχαρητήρια στις αρχές για την επιχείρηση στο Σεν Ντενί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η μάχη της χώρας έναντι των τρομοκρατών και ειδικά όσων συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σε καμιά περίπτωση τελειώσει. Τόνισε μάλιστα ότι η βίαιη φύση της επιδρομής είναι περαιτέρω απόδειξη ότι "βρισκόμαστε σε πόλεμο".

Πρόσθεσε ότι απευθύνει έκκληση στους ηγέτες του κόσμου -συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων την ερχόμενη εβδομάδα με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν που διαφωνούν σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με τον ISIS στη Συρία- για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του χαλιφάτου.

Αύριο εξετάζεται από το κοινοβούλιο το αίτημα του Φρανσουά Ολάντ για επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Γαλλία κατά τρεις μήνες.

Αναχωρεί το Charles de Gaulles για Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, αναχωρεί από την Τουλόν για την ανατολική Μεσόγειο σήμερα το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ για να συμμετάσχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε σήμερα το κοινοβούλιο λέγοντας ότι το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην "ζώνη" όντας έτοιμο να αναπτύξει τα αεροσκάφη του μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδρομές από αέρος που διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 33 νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης