ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2017

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αφετηρία το σοκαριστικό ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, στο οποίο εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, η Μεσόγειος γίνεται συχνά υγρός τάφος για εκατοντάδες ανθρώπους που επιχειρούν να διασχίσουν τα νερά της και να περάσουν στην Ευρώπη, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. 

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αυξάνει τα "δρομολόγια" των διακινητών και μοιραία μαζί τους αυξάνονται τα ναυάγια και οι θάνατοι ανθρώπων που δραπετεύουν από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Μόνο την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκαν δύο ναυάγια ανοικτά των λιβυκών αρχών, με τους διασώστες να καταφέρνουν να περισυλλέξουν σώους 991 μετανάστες και πρόσφυγες, όμως δεκάδες συνεπιβάτες τους, μεταξύ των οποίων κι ένα τρίχρονο αγοράκι, χάθηκαν για πάντα στα βαθιά νερά της Μεσογείου. Αντίστοιχα το Σάββατο, διασώθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι, που είδαν τα σκάφη στα οποία επέβαιναν για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, να βυθίζονται.

Το Σαββατοκύριακο του Πάσχα περίπου 8.500 μετανάστες διασώθηκαν, αλλά σύμφωνα με τους επιζώντες, σχεδόν 100 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ιταλικές ακτές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις αρχές του έτους στους 1.073, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του περσινού έτους, ο αριθμός αυτός ήταν 853. Σύμφωνα με τη Unicef, μεταξύ των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο είναι περίπου 150 παιδιά, αριθμός που μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι πολλοί ανήλικοι ταξιδεύουν μόνοι τους και δεν υπάρχει κανείς για να αναφέρει τον θάνατό τους στις αρχές.

Από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο πάνω από χίλιοι μετανάστες, σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ενώ το 2016 χάθηκαν στη Μεσόγειο πάνω από 5.000 άνθρωποι.


Πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών φαίνεται πως ευνοεί τις αναχωρήσεις σκαφών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα να αυξάνονται κατακόρυφα τόσο τα ναυάγια όσο και οι επιχειρήσεις διάσωσης, κυρίως από τις ιταλικές Αρχές.


Πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία, το Μπαγκλαντές και από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ρισκάρουν τη ζωή τους, πληρώνοντας πολλά χρήματα, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι δύσκολο κι επικίνδυνο, στη διάρκεια του οποίου βλέπουν τους συνεπιβάτες τους να χάνονται για πάντα, αν δεν χαθούν και οι ίδιοι.


Πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Από τις αρχές του 2017 έχουν αποβιβαστεί στις ευρωπαϊκές ακτές περί τους 49.310 μετανάστες και πρόσφυγες διασχίζοντας τη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΟΜ, 41.196 άτομα έφθασαν στην Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι κατέληξαν στην Ελλάδα (5.555), την Ισπανία (2.426) και την Κύπρο (133).

Οι μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη φέτος διά θαλάσσης είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (σχεδόν 190.000 αφίξεις), όμως ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός.


Πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Έναν χρόνο και κάτι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν επιτυχημένη, υποδεικνύοντας τις μειωμένες ροές προσφύγων, τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι συγκλονιστικά καθώς δείχνουν ότι Βαλκανικός Διάδρομος, Αιγαίο, σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας, ελληνικά νησιά, μετατρέπονται σε «νεκροταφεία ανθρώπων».

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Για το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς, μίλησαν στο CNN Greece τρεις πρόσφυγες από το hot spot της Μόριας, περιγράφοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα αλλά και τα όνειρα και τους στόχους τους.

Ανατριχιαστική είναι και η μαρτυρία του 45χρονου Guhdar Ibrahim, πρόσφυγα από το Κουρδιστάν του Ιράκ, που περιγράφει τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τα ψέματα των διακινητών αλλά και το πώς έφτασε στη Σάμο, ενώ τρεις πρόσφυγες που είχαν περάσει από την Ελλάδα και πλέον βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης διηγήθηκαν στο CNN Greece το δικό τους ταξίδι.

Ενδιαφέρον έχει ο απολογισμός του ενός έτους εφαρμογής της συμφωνίας από την πλευρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με την Γενική Διευθύντρια της Οργάνωσης, Μαριέττα Προβοπούλου να μιλά για τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης, τις συνθήκες στα ελληνικά νησιά και τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια στους πληττόμενους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης