ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας (pics)

REUTERS/Khaled Abdullah

Επιδημία χολέρας έχει «χτυπήσει» την Υεμένη. Τουλάχιστον 34 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ εντός 11 ημερών έχουν καταγραφεί 2.022 κρούσματα.

«Υπήρξαν 34 θάνατοι που οφείλονται στη χολέρα και 2.022 κρούσματα οξείας διάρροιας σε 9 επαρχίες της Υεμένης μεταξύ της 27ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Σαναά.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σήμερα για τον «αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων χολέρας και οξείας διάρροιας» στην Υεμένη, διευκρινίζοντας σε μια ανακοίνωσή της ότι προσέφερε φροντίδες από τα τέλη του Απριλίου σε εκατοντάδες ανθρώπους σε πέντε επαρχίες.

«Ανησυχούμε ότι η ασθένεια εξαπλώνεται και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε ο Σιντζίρο Μουράτα, επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη.

(REUTERS/Khaled Abdullah)

Ο Μουράτα απηύθυνε έκκληση να δοθεί «ταχεία υποστήριξη» στις υποδομές υγείας που παραμένουν σε λειτουργία στη χώρα και να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό «επειγόντως προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας».

Επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας της Υεμένης, η ΜΚΟ έκανε λόγο για 310 ύποπτα κρούσματα μόνο στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα εξαιτίας μιας απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα οι οποίοι ζητούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα και των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν σήμερα.

Ο ΠΟΥ συγκαταλέγει την Υεμένη μεταξύ των σοβαρότερων ανθρωπιστικών κρίσεων στον πλανήτη, μαζί με τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και το Ιράκ.

Η Υεμένη επλήγη από επιδημία χολέρας ήδη πέρυσι, καθώς η υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

(REUTERS/Khaled Abdullah)

Στον πόλεμο αυτό αναμετρώνται δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη μιας αραβικής στρατιωτικής συμμαχίας, με τους σιίτες αντάρτες Χούθι που έχουν συμμαχήσει με υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 7.700 άνθρωποι και άλλοι τουλάχιστον 42.500 έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 60% του πληθυσμού, ζει σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης