Η Ρωσία ζητά στήριξη από τον ΟΗΕ για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία
Η Ρωσία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητά από τον διεθνή οργανισμό να στηρίξει την συμφωνία για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία, που επιτεύχθηκε στις 4 Μαΐου στον γύρο των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, στην Αστάνα.
Την πρωτοβουλία της Ρωσίας επιβεβαίωσε όπως μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ Φιοντόρ Στριζόφσκι, δηλώνοντας ότι «το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε».
Ο Στριζόφσκι παρατήρησε ότι το σχέδιο ψηφίσματος χαιρετίζει την συμφωνία που υπεγράφη στις 4 Μαΐου στην Αστάνα, απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία που άρχισε στην χώρα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και καλεί τα κράτη να συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας για την δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία, η ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος μπορεί να γίνει, ενδεχομένως σήμερα 8 Μαΐου ή αύριοΤρίτη.ΗΠΑ: Θα μελετήσουμε τις προτάσεις της Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μελετήσουν προσκετικά το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία για την δημιουργία "ζωνών αποκλιμάκωσης" στην Συρία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κοπεγχάγη, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο το Associated Press.
REUTERS/Jonathan Ernst
«Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα δούμε, αν μπορεί το σχέδιο να λειτουργήσει» φέρεται να είπε ο αμερικανός υπουργός Αμύνης, υπογραμμίζοντας ότι για χάρη του λαού της Συρίας οι ΗΠΑ οφείλουν τουλάχιστον να "μελετήσουν πολύ προσεκτικά" το προτεινόμενο σχέδιο. Ο Μάτις προσέθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επισήμανε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, πως παρότι μέχρι στιγμής η διαμόρφωση των συνόρων στις ζώνες βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, η γενική του χωροδιάταξη είναι ευκρινής.
Παράλληλα όμως, όπως εκτιμά το πρακτορείο Tass, η Ουάσιγκτον δεν είναι βέβαιη για το πώς το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στον πόλεμο που διεξάγει η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αφού ο Τζέιμς Μάτις διερωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά:
Ποιός εγγυάται, ότι οι ζώνες αυτές είναι ασφαλείς; Ποιός θα το υπογράψει αυτό; Ποιός συγκεκριμένα πρέπει να μείνει εκτός των ορίων τους;
Όχι της συριακής αντιπολίτευσης στη ρωσική συμφωνία
Σημειώνεται πως αρνητική ήταν η στάση και η τελική απάντηση της συριακής αντιπολίτευσης στο ρωσικό σχέδιο για ζώνες ασφαλείας στη Συρία. Το σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα, χαρακτηρίστηκε απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Επιπλέον, η αντιπολιτευτική δύναμη της εμπόλεμης Συρίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ιράν ως εγγυήτρια δύναμη οποιουδήποτε σχεδίου κατάπαυσης πυρός.
«Θέλουμε τη Συρία να διατηρήσει την ακεραιότητά της», είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Οσάμα Αμπού Ζάιντ αφότου η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο δημιουργίας ασφαλών ζωνών. Οι τρείς χώρες διοργανώνουν διαβουλεύσεις στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με σκοπό την κατάπαυση της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία.
REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov
«Είμαστε εναντίον του διαμελισμού της Συρίας. Όσον αφορά τις συμφωνίες, δεν συμμετέχουμε στη συμφωνία αυτή και ασφαλώς ποτέ δεν θα την υποστηρίξουμε όσο το Ιράν αποκαλείται εγγυήτρια χώρα», είχε πει ο Αμπού Ζάιντ.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «ένα τεράστιο χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων της Ρωσίας, η οποία επενέβη στρατιωτικά υπέρ του Άσαντ το 2015 και τον βοήθησε να αποκτήσει ξανά «το πάνω χέρι» στον εμφύλιο.
«Έχουμε ήδη μια συμφωνία στα χέρια μας, γιατί δεν εφαρμόζεται;» είπε, αναφερόμενος σε μια συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο η οποία αγνοήθηκε στο έδαφος. «Γιατί μεταπηδάμε τώρα σε ασφαλείς ζώνες;», ρώτησε.
«Η Ρωσία δεν ήταν ικανή ή δεν θέλει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που δίνει, και αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα», τόνισε.