Συρία: Τραυματίες μαχητές του πρώην Μετώπου Νόσρα θα απομακρυνθούν από τον καταυλισμό
Συμφωνία έχει επιτευχθεί για την απομάκρυνση τραυματισμένων μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Μέτωπο Νόσρα από τη Γιάρμουκ, ένα νότιο προάστιο της Δαμασκού, προς την επαρχία Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.
Η συμφωνία είναι η δεύτερη φάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε νωρίτερα για την απομάκρυνση ανθρώπων από δύο πόλεις που πολιορκούνται από αντάρτες και από δύο πόλεις που πολιορκούνται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, η πρώτη φάση της οποίας εφαρμόστηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το al-Manar.
Οι τραυματίες μαχητές και ορισμένοι άλλοι που θα τους συνοδεύουν θα αποτελέσουν μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, που έχει την έδρα του στον Λίβανο. Η λιβανική Χεζμπολάχ είναι στενός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Μέτωπο Νόσρα ήταν το επίσημο παράρτημα της αλ-Κάιντα στη Συρία έως πριν από έναν χρόνο όταν αποκήρυξε επίσημα την υπακοή της στην παγκόσμια τζιχαντιστική οργάνωση και άλλαξε το όνομά της. Από τότε έχει ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες οργανώσεις μαχητών υπό το όνομα Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Τόσο το Μέτωπο Νόσρα όσο και η Ταχρίρ αλ-Σαμ έχουν πολεμήσει κατά καιρούς μαζί με άλλες οργανώσεις ανταρτών, περιλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, κατά της κυβέρνησης και κατά καιρούς έχουν συγκρουστεί με αυτές.
Στη Γιάρμουκ, ένα νότιο προάστιο της Δαμασκού, βρίσκεται ένας μεγάλος καταυλισμός παλαιστινίων προσφύγων. Τμήματα της περιοχής τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, άλλα υπό τον έλεγχο των ανταρτών περιλαμβανομένης της Ταχρίρ αλ-Σαμ, και άλλα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα προέβλεπε την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Κεφράγια και αλ-Φούα, που πολιορκούνται από τους αντάρτες, στην επαρχία Ιντλίμπ, σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση αμάχων και μαχητών των ανταρτών από τη Ζαμπαντάνι και τη Μαντάγια, κοντά στη Δαμασκό.
Εκείνη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, ήταν η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη μέχρι τώρα σε μια σειρά συμφωνιών εκκένωσης πολιορκούμενων περιοχών που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους.
Ενώ η κυβέρνηση του Άσαντ τις εκθειάζει, θεωρώντας πως είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η αιματοχυσία, οι αντάρτες τις καταδικάζουν εκτιμώντας πως είναι ένας τρόπος να επιβληθούν αλλαγές στη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού καθώς μεγάλοι αριθμοί αμάχων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν περιοχές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν αποτελούν μέρος των συμφωνιών, έχουν εκφράσει επίσης την ανησυχία τους ότι οι συμφωνίες αυτές ισοδυναμούν με αναγκαστικούς εκτοπισμούς.