ΚΟΣΜΟΣ

Μπόκο Χαράμ: Πώς ντύνονται «καμικάζι» κορίτσια, θύματα απαγωγής της οργάνωσης

REUTERS/ file photo

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες νεαρών γυναικών, οι οποίες έπεσαν θύματα απαγωγής από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νιγηρία. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να σωθούν επειδή δεν εκτέλεσαν την αποστολή που τους δόθηκε.

Όταν τα μέλη της Μποκο Χαράμ απήγαγαν τη 17χρονη Nadia και την πήγαν στο στρατόπεδό τους, ο διοικητής την πρόσεξε αμέσως. Καθόταν καταγής μπροστά του, μαζί με καμιά δωδεκαριά ακόμα γυναίκες που τις είχαν επίσης απαγάγει και τον άκουγαν να κάνει κήρυγμα.

Όταν λίγο αργότερα, ο διοικητής διέταξε τους άντρες του να μεταφέρουν τη Nadia στο σπίτι του, εκείνη ρώτησε: «Γιατί μόνο εμένα;». Χωρίς, ωστόσο να μπορεί να κάνει αλλιώς, πήγε μαζί τους και περίμενε.

Η Nadia, σύμφωνα με άρθρο της Guardian, θυμάται ότι ο διοικητής, το όνομα του οποίου δεν έμαθε ποτέ, «ήταν βρώμικος, άσχημος, μελαμψός και είχε γένια. Είχε πολλά μαλλιά, και ήταν λίγο τρελός». Φαινόταν κακός και ήθελε να την κάνει δεύτερη σύζυγό του, λέγοντας της μάλιστα πως είναι μία από τις «λίγες τυχερές» που επιλέχθηκε.

«Εκείνο το βράδυ προσπάθησε να με βιάσει», λέει η Nadia, η οποία αντιστάθηκε και πάλεψε μαζί του, πιστεύοντας ότι ούτως ή άλλως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχε έρθει το τέλος και θα πέθαινε. Η Nadia αντιστάθηκε στον διοικητή επί τρεις ολόκληρους μήνες, ώσπου εκείνος αποφάσισε να την ξεφορτωθεί.

Πηγή: reuters/ file photo

Τρεις μήνες, λοιπόν, αφότου είχε ξεκινήσει το μαρτύριό της, η Nadia ξύπνησε ένα πρωί και ανακάλυψε ότι ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά. Την είχαν ναρκώσει το προηγούμενο βράδυ. Οι άντρες του διοικητή την έσπρωξαν σε μια μοτοσικλέτα και την άφησαν μαζί με δύο άλλες γυναίκες στην πόλη Borno κοντά στη Gamboro, που έχει δεχτεί τα σφοδρότερα χτυπήματα από τη Μπόκο χαράμ.

Η αποστολή που τους δόθηκε: να ανατιναχθούν σε όσο μεγαλύτερο πλήθος μπορούσαν να βρουν. Οι τρεις γυναίκες έφτασαν προσεκτικά σε ένα σημείο ελέγχου, κρατώντας τα χέρια τους μακριά από το σώμα τους για να μην ανατιναχθούν κατά λάθος. Δευτερόλεπτα πριν τους αφήσουν οι απαγωγείς τους, είχαν προετοιμαστεί για τη στιγμή αυτή, έχοντας συμφωνήσει να παραδοθούν.

Πηγή: reuters/ file photo

«Σταματήσαμε και φωνάξαμε: ‘Κουβαλάμε βόμβες, μας υποχρέωσαν’ και σηκώσαμε τις μαντήλες μας και δείξαμε τις ζώνες μας», λέει η Nadia.

Στάθηκαν τυχερές καθώς κανένα όπλο δεν τις σημάδεψε. Οι άντρες κάλεσαν το στρατό και έπειτα από αναμονή σαράντα λεπτών, οι στρατιώτες προσπαθούσαν να τους βγάλουν τις βόμβες. Είχαν επιζήσει.

Πηγή: reuters/ file photo

Σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ήδη νεκρός

Όταν προετοιμάζουν κάποιον για μια αποστολή αυτοκτονίας, τα μέλη της Μποκο Χαράμ αντιμετωπίζουν το βομβιστή σαν να είναι ήδη νεκρός, προετοιμάζοντας το σώμα του σαν να επρόκειτο για τη δική του κηδεία.

«Αυτό που κάνουν συνήθως, είναι να σε ντύνουν όμορφα, ενώ βάζουν χένα στα χέρια σου», λέει η Aisha, η οποία ήταν «παντρεμένη» με τον τέταρτο στη σειρά επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ, η οποία πρόσφατα κατάφερε να αποδράσει. Η ίδια είδε πολλές γυναίκες και παιδιά στρατολογημένους, τους οποίους στέλνουν σε αποστολές αυτοκτονίας.

Αυτό συνέβη στη Fatima, τώρα 20 χρονών, προτού τη στείλουν να ανατιναχτεί το 2015. «Δένουν τα μαλλιά σου πίσω και σε προετοιμάζουν για το θάνατό σου», λέει με ήρεμη φωνή, ενώ αναπαριστά την κίνηση βγάζοντας το μαντήλι που φοράει στο κεφάλι.

Πηγή: reuters/ file photo

Τη Fatima τη βίαζαν διάφοροι άντρες κάθε βράδυ επί οκτώ μήνες. Ακόμα είναι τρομοκρατημένη ότι με κάποιο τρόπο η Μποκο Χαράμ θα την εντοπίσει και θα την απαγάγει ξανά. Όταν την επέλεξαν για την αποστολή αυτοκτονίας, ήταν τόσο τρομοκρατημένη που δεν μπορούσε να μιλήσει και παρέμενε σιωπηλή σε όλες τις προετοιμασίες.

«Ήμουν πολύ φοβισμένη. Δεν ήξερα τι εννοούσαν. Δεν είχα ακούσει ποτέ κανέναν να ανατινάζεται. Μας είπαν να πάμε στο πλήθος και να χτυπήσουμε εκεί. Κανείς δεν μας είπε τι ήταν η ζώνη, αλλά ήξερα ότι δεν ήταν κάτι καλό. Δεν την κοίταξα καν», είπε η Fatima.

Ακολούθησε μία σειρά γεγονότων παρόμοια με εκείνα της Nadia: τα μέλη της Μπόκο Χαράμ την έστειλαν στην κεντρική αγορά μιας πόλης για να ανατιναχτεί και η ίδια παραδόθηκε κλαίγοντας στους στρατιώτες.

Πηγή: reuters/ file photo

Πώς προετοιμάζουν τα νεαρά κορίτσια

Η Nadia και η Fatima εστάλησαν στις αποστολές τους το 2015. Εκείνο τον καιρό, η Μπόκο Χαράμ προσπαθούσε να αποκρύψει από τους άλλους κρατούμενούς της το γεγονός ότι ανάγκαζαν ανθρώπους να ανατιναχτούν, για να μην το σκάσουν, λέει η Aisha, η οποία ήταν τρία χρόνια αιχμάλωτη, σύμφωνα με τη Guardian.

«Κηρύττουν ότι αν πας στην πρωτεύουσα Maidiguri και σκοτώσεις ανθρώπους, θα πας στον παράδεισο χωρίς αμφιβολία», λέει και συνεχίζει: «Έχουν πολλούς τρόπους για να σε πείσουν. Σου λένε: μην τους θεωρείς μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές πια, πήγαινε σκότωσέ τους».

«Συγκεντρώνουν όλες τις γυναίκες σε μια περιοχή και κάνουν κήρυγμα όλη την ώρα. Μετά τις ρωτάνε: Ποια θέλει να πάει στον παράδεισο; Όλες σηκώνουν τα χέρια. Μετά ρωτάνε: ποια θέλει να πάει τώρα; Όσες σηκώνουν τα χέρια, τις παίρνουν και τις προετοιμάζουν για επιθέσεις αυτοκτονίας. Εάν καμία δεν σηκώσει χέρι, λένε: ‘ο Θεός σε έπλασε, σε τάισε, έκανε τα πάντα για σένα και έτσι του το ξεπληρώνεις για όλα αυτά;’ Φροντίζουν πάντα να παίρνουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο».

«Δεν παίρνει πολύ χρόνο για να τις προετοιμάσουν. Είτε τους λένε να κρατάνε τη βόμβα, είτε τη δένουν στο σώμα τους, γύρω από τη μέση τους ή μέσα στο σουτιέν τους. Τους λένε να πάνε οπουδήποτε υπάρχουν πολλοί άντρες. Λένε: Προσποιήσου ότι έχεις στομαχόπονο και πέσε στο έδαφος. Όταν οι άνθρωποι μαζευτούν γύρω σου, πάτησε το κουμπί».

Εξαιτίας αυτού, στο Maiduguri οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο με καχυποψία.

Πηγή: reuters/ file photo

Στρατολογούν παιδιά πέντε χρονών

Η Aisha περιγράφει ακόμα πως στρατολογούν παιδιά μόλις πέντε χρονών για αποστολές: «Τους λένε: ποιος θέλει να πάει να δει την μητέρα του στον παράδεισο; Εάν θέλετε να τη δείτε, εκεί είναι. Τα παιδιά το δέχονται εύκολα, επειδή δεν ξέρουν πόσο επικίνδυνο είναι. Τους λένε ότι δεν θα νιώσουν κανένα πόνο, ακόμα και αν το σώμα τους καταστραφεί. Τους άκουσα να το λένε αυτό στα παιδιά που ήταν στο στρατόπεδό μου».

Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται σε τέτοιες αποστολές: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, 27 σκοτώθηκαν με ζώνες εκρηκτικών στη βορειο-ανατολική Νιγηρία τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, που αποτελεί μεγάλη άνοδο από το 2016, οπότε σκοτώθηκαν 30 ολόκληρο το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης