Η Λατινική Αμερική στηρίζει την πρόταση του Πάπα για τη Βενεζουέλα (pics)
Οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Αργεντινή, υποστήριξαν με κοινή δήλωσή τους την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου για μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Βατικανού στην κρίση στη Βενεζουέλα.
«Συμφωνούμε με της δηλώσεις της Αγιότητάς του, του Πάπα Φραγκίσκου, που έγιναν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την κατάσταση που βιώνει η Βενεζουέλα», δηλώνουν οι υπογράφοντες το κείμενο: η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.
Ενδεχόμενος διάλογος ανάμεσα στην εξουσία του προέδρου Νικολά Μαδούρο και την αντιπολίτευση θα πρέπει να γίνει «μέσα σε πολύ ξεκάθαρες συνθήκες, για να επιλυθεί η πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση (της Βενεζουέλας) με διαπραγματεύσεις», εκτιμούν οι οκτώ χώρες.
REUTERS/Daniel Becerril
Ο Πάπας δήλωσε το Σάββατο πως συμφωνεί να αναλάβει το Βατικανό τον μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την εξουσία, τον οποίο είχε διαδραματίσει το 2016. Όμως πρόσθεσε πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο «σε πολύ ξεκάθαρες συνθήκες», τη φύση των οποίων δεν συγκεκριμενοποίησε.
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Μάλιστα, την Κυριακή ο ποντίφικας μιλώντας σε χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, επέκρινε «τη σοβαρή ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση» που εξουθενώνει τον λαό της χώρας και έκανε έκκληση να σταματήσει το κύμα βίας που είχε ως αποτέλεσμα 30 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, μόλις τον τελευταίο μήνα.
REUTERS/Tony Gentile
REUTERS/Tony Gentile
Στην κοινή των χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, οι υπογράφοντες απαριθμούν από την πλευρά τους σειρά προϋποθέσεων. Όπως δηλώνουν:
Επαναλαμβάνουμε πως πρέπει να σταματήσουν οι πράξεις βίας, να υπάρξει πλήρης σεβασμός του κράτους δικαίου, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να αποκατασταθούν πλήρως οι προνομίες της Εθνικής Συνέλευσης και να ανακοινωθεί ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επισημοποίησε την Κυριακή σε επιστολή προς τον πάπα Φραγκίσκο την άρνησή της να επαναλάβει τον διάλογο με τον πρόεδρο Μαδούρο, «εφόσον δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το πώς θα διεξαχθεί ο διάλογος αυτός.
«Αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις και 'πολύ ξεκάθαρες συνθήκες' από την πλευρά του καθεστώτος, δεν υπάρχει δυνατότητα για διάλογο ούτε για λύση σ' αυτή την πολύ σοβαρή κρίση», γράφει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD).
Σημειώνεται πως ένας πολιτικός διάλογος ανάμεσα στο εξουσία και την αντιπολίτευση είχε αρχίσει τον Οκτώβριο 2016 υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Χωρών (UNASUR).
Όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης πάγωσε τις διαπραγματεύσεις αυτές τον Δεκέμβριο κατηγορώντας την εξουσία ότι δεν εφαρμόζει συμφωνίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα και την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της αντιπολίτευσης.