ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλειώδης πορεία στην Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή (pics&vids)

REUTERS/Joshua Roberts

Πολύχρωμη και μεγαλειώδης ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί για την κλιματική αλλαγή στην Ουάσιγκτον. 

Η πορεία ξεκίνησε από το Καπιτώλιο και έφτασε έξω από την προεδική οικία στον Λευκό Οίκο, όπου οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλλαν την ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα.

Η «Πορεία για το κλίμα» διεξήχθη εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος, καθώς συνέπεσε με την εκατοστή ημέρα της προεδρίας Τραμπ, του προέδρου αμφισβητία της αλλαγής του κλίματος, ο οποίος αποτέλεσε στόχο πολλών συνθημάτων και επικρίθηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους κάθε ηλικίας διαδηλωτές.

Ο διάσημος ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο συμετείχε στην πορεία και ήταν στη μέση μιας ομάδας ιθαγενών Αμερικανών. «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε.

«Ο Τραμπ αλλάζει τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί, μιλάει για αθέτηση της συμφωνίας του Παρισιού (για το κλίμα, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015), προσπαθεί να ενισχύσει το πετρέλαιο και τον άνθρακα ενώ είναι σε παρακμή, κάνει τα αντίθετα από αυτά που πρέπει να κάνει», δήλωσε στο AFP ο Ρόμπερτ Σίγκελ, ένας μηχανικός από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης που μετείχε στη διαδήλωση.

«Εκπροσωπούμε την πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν είναι στην εξουσία σήμερα. Μια πλειοψηφία του πληθυσμού συμφωνεί με τις ιδέες αυτής της πορείας», δήλωσε ο Μπιλ Τζένκινς, καθηγητής μουσικής, αναφερόμενος στην χαμένη λαϊκή ψήφο από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Πολλά πανό έγραφαν συνθήματα υπέρ της «πράσινης» οικονομίας, δίνοντας μεγαλύτερη θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της αδράνειας και καταγγέλλοντας τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ήταν «φάρσα», μια «ιδέα που εφηύραν οι Κινέζοι για να εμποδίσουν την αμερικανική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική».

Για την Κιμ Μοράσκι, συνταξιούχο που ζει στην Πολιτεία του Μέριλαντ, ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να «δείξουν στο Κογκρέσο (κοινοβούλιο) ότι υπάρχει πολύς κόσμος, οι ψηφοφόροι τους, που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή». Όσο για τον Τραμπ, πρόσθεσε, «δεν είμαι σίγουρη ότι θα μας ακούσει».

Ο Τραμπ βάλει κατά της συμφωνίας του Παρισιού και προαναγγέλλει αλλαγές

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Χάρισμπεργκ την ημέρα της συμπλήρωσης των πρώτων εκατό ημερών του στο αξίωμα, απεύθυνε ευθείες βολές προς την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα κάνοντας λόγο για «ετεροβαρή» συμφωνία που αναγκάζει τις ΗΠΑ να πληρώνουν «δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο πρόεδρος επεσήμανε πως υπάρχουν χώρες που ωφελούνται από αυτή ενώ δεν κάνουν τίποτα.

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια (για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα) ενώ η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία δεν συνεισέφεραν και δεν θα συνεισφέρουν τίποτα», υποστήριξε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η συμφωνία αυτή είναι «ετεροβαρής» και του θυμίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

(REUTERS/Carlo Allegri)

Προσέθεσε, ότι η κατά γράμμα τήρηση της συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ της χώρας του κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι «εργοστάσια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα».

«Θα πάρω μια μεγάλη απόφαση για τη συμφωνία του Παρισιού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα δούμε τι θα γίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης