ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit: Επίδειξη ενότητας από τους 27

REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Μόλις λίγα λεπτά χρειάστηκαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για να συμφωνήσουν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα και μέσα στα τέσσερα πρώτα λεπτά, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας το πνεύμα ενότητας που επικράτησε στην κρίσιμη συνεδρίαση.

«Έχουμε την ομόφωνη στήριξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων και μια ισχυρή πολιτική εντολή για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας επίσης ότι πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, στο οικονομικό ζήτημα και στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουμε πότε θα επέλθει αυτή η συμφωνία και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν αν έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα.


Πηγή: EPA/OLIVIER HOSLET

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα περίπου 4,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και πως πρέπει να δοθούν «πραγματικές εγγυήσεις», τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία, όσο και για τους Βρετανούς πολίτες που μένουν σε χώρες της ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δώσει μια "σοβαρή απάντηση" στο ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Την ανάγκη ενότητας των 27 σε αυτή τη διαβούλευση υπογράμμισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν «οι όροι του διαζυγίου», εξηγώντας ότι επί της ουσίας θα υπάρξουν δύο διαπραγματεύσεις: μία για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μία για τις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ.

Αναγνώρισε ότι θα πρόκειται για δύσκολες διαβουλεύσεις, στο βαθμό που αφορούν, όπως είπε, τους όρους ενός διαζυγίου. Κυρίως δε σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή της αποχώρησης, είπε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι στη Βρετανία υποτιμούν τις δυσκολίες που θα έχει μια συμφωνία για το Brexit.

Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, τόνισε ότι δεν αρκεί να διατυπωθούν κάποιες αρχές, αλλά χρειάζονται «πραγματικές εγγυήσεις».

Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ο Γιούνκερ αρκέστηκε στην έκκληση να παραμείνουν, όπως είπε, οι Γάλλοι Γάλλοι, υπενθυμίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Πηγή: EPA/JULIEN WARNAND

Διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν έχει συσπειρωθεί εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, έδωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην «κατηγορία» της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "ενώνεται εναντίον" της χώρας της.

«Το να μιλάμε εμείς οι 27 με μια φωνή είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τασσόμαστε εναντίον κάποιου. Διευκολύνουμε την κατάσταση για τη Βρετανία αν μιλάμε με μια φωνή», υποστήριξε η Μέρκελ.

Ενωμένη η ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Η ΕΕ θα διατηρήσει την ενότητά της καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα ενεργήσει με στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών της, των επιχειρήσεων και των κρατών-μελών της, τονίζουν οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Πηγή: EPA/VIRGINIA MAYO / POOL

«Η ΕΕ θα είναι εποικοδομητική και θα προσπαθήσει να βρει μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η ΕΕ θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά θα προετοιμαστεί για να μπορέσει να χειριστεί την κατάσταση και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», αναφέρουν οι «27».

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ και καθορίζουν τις γενικές θέσεις και αρχές που θα ακολουθήσει η ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα επικαιροποιήσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως είναι απαραίτητο, συμπληρώνει.

Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια "στενή συνεργασία" με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Επισημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή χώρας στη βάση μιας "προσέγγισης ανά τομέα". "Ένα μη μέλος της Ένωσης, που δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μέλος, δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με ένα μέλος", αναφέρουν οι "27" και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει "διαλογή κερασιών". Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ.

2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων. Με βάση την αρχή ότι "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα", τα μεμονωμένα στοιχεία δεν μπορούν να διευθετηθούν χωριστά. Η Ένωση θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ενιαίες θέσεις και θα ασχοληθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά μέσω των καναλιών που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και στις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μην υποβαθμιστεί η θέση της Ένωσης, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Ειδική παράγραφος για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Ειδική παράγραφος για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία, για την έξοδο της χώρας από την Ένωση, δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Έχει συμφωνηθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα υιοθετήσει την όποια διμερή ή διμερείς συμφωνίες κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Βρετανία, για την εφαρμογή του κεκτημένου και την προστασία των δικαιωμάτων των Κύπριων πολιτών που ζουν ή εργάζονται εντός των βρετανικών βάσεων».

Η περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα ενταχθεί αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα στην επαρχία αυτή της Βρετανίας και αποφασιστεί η ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.


Πηγή:EPA/JULIEN WARNAND

Στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εντασσόταν αυτομάτως στην ΕΕ στην περίπτωση μιας ένωσής της με κάποια χώρα-μέλος του μπλοκ. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της Ανατολικής Γερμανίας, το 1990.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τον τερματισμό της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και από τις δύο πλευρές των συνόρων με το ερώτημα της ένωσης της επαρχίας με την Ιρλανδία, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο τόσο το Λονδίνο όσο και το Δουβλίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν αυτήν την πρόταση, δεδομένου ότι Ιρλανδοί αλλά και Ευρωπαίοι νομικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι αυτό προβλέπει το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση εδαφικών αλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης