Συρία: Παρκούρ στα συντρίμμια του εμφυλίου
Διέξοδο από τα δεινά του εμφυλίου που ταλανίζει τη Συρία τα τελευταία έξι χρόνια, έχει βρει μια ομάδα εφήβων στα εντυπωσιακά άλματα πάνω σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς στέγες των κτιρίων στην πόλη Ινκχίλ, στα νότια της χώρας.
Ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Reuters «συνέλαβε» τα νεαρά αγόρια να πηδούν με εντυπωσιακά ακροβατικά από στέγη σε στέγη και να «στροβιλίζονται» ανάμεσα στα συντρίμμια των κτιρίων της ανταρτοκρατούμενης Ινκχίλ.
Το παρκούρ αποτελεί γι’ αυτούς μια εκτόνωση από την σκληρή καθημερινότητα την οποία βιώνουν τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγούν οι ίδιοι όταν μιλούν για το χόμπι τους που «απαιτεί» να σκαρφαλώνουν, να τρέχουν και να κάνουν εντυπωσιακά άλματα στα βομβαρδισμένα κτίρια, «αναγκάζοντας» το σώμα τους να υπακούσει στους κανόνες μια αυστηρής πειθαρχίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν την «επίδειξή» τους με ασφάλεια.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
«Όταν κάνω άλμα από ένα ψηλό σημείο νιώθω ελεύθερος και το απολαμβάνω», λέει ο 18χρονος Μουχανάντ αλ Καντίρι, ο οποίος αγαπά να συναγωνίζεται με τους φίλους του για το ποιος θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο κι εντυπωσιακότερο άλμα.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Η παρέα αριθμεί περίπου 15 μέλη και ξεκίνησε να ασχολείται με το παρκούρ πριν από σχεδόν δύο χρόνια, συνήθεια που συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον, συχνά στις αυλές των σχολείων και κυρίως σε ήρεμες μέρες, ότι δεν υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Η Ινκχίλ βρίσκεται στο μέτωπο όπου συχνά δίνονται μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων και συχνά έχει αποτελέσει στόχο αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Ο Μουχανάντ αλ Καντίρι και οι φίλοι του εκτοξεύονται στον αέρα, κάνουν εντυπωσιακές τούμπες πάνω από τα χαλάσματα και χρησιμοποιώντας τόσο όσο τα χέρια τους, δίνουν στο σώμα τους ώθηση για το επόμενο άλμα.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
«Το παρκούρ βγάζει από το μυαλό μας την ατμόσφαιρα του πολέμου και μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε τον πόνο και τη θλίψη», σημειώνει ο αλ Καντίρι.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Το συγκεκριμένο άθλημα «γεννήθηκε» στη Γαλλία τη δεκαετία του ’80, όμως γρήγορα έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, με την Βρετανία να το αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως άθλημα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Είναι εντυπωσιακό, τους βοηθά να εκτονωθούν και να ξεφύγουν από την κάτι παραπάνω από δύσκολη καθημερινότητά τους, όμως όπως όλα τα πράγματα έτσι κι αυτό έχει το τίμημά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι πάει στραβά στις «προσγειώσεις» τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν σπάσει τα δάχτυλα των ποδιών τους, να αποκτούν μελανιές, ή ακόμη και να τραυματίζουν τον αυχένα τους κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.
Όμως ούτε οι τραυματισμοί τους τους πτοούν από το να περνούν τον χρόνο τους εκτελώντας ριψοκίνδυνα άλματα. Μάλιστα συχνά βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν τις επιδόσεις τους, «ανεβάζοντάς» τις και στο Facebook.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
Σε αυτά τα δύο χρόνια μάλιστα που κάνουν παρκούρ, έχουν αποκτήσει και φανατικό κοινό, που είτε παρακολουθεί από κοντά τις παρακινδυνευμένες ενέργειές τους, είτε αρκείται να τους θαυμάζει μέσω social media.
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir
«Το παρκούρ είναι συναρπαστικό και βασίζεται στην φυσική κατάσταση και τις ιδιαίτερες ικανότητες», λέει ο Άιμαν, ένας εκ των θεατών των προπονήσεων της ομάδας των Σύρων εφήβων. Ο ίδιος δεν συμμετέχει καθώς το βρίσκει επικίνδυνο «κυρίως γιατί κάνουν τις προσπάθειές τους σε κατεστραμμένες περιοχές».
Πηγή: REUTERS/AlaaAl-Faqir