Νέα ένταση στην Κορεατική χερσόνησο μετά την πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ (pics&vids)
Ανεπιτυχής ήταν η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πηγές των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Eντούτοις, η κίνηση αυτή πυροδότησε νέες διαστάσεις στην ένταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και ΗΠΑ με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να παίρνει θέση για την πρόκληση στην Κορεάτική χερσόνησο και την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να παραβλέψει για ακόμη μια φορά τους διεθνείς κανονισμούς.
Ο στρατός των ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο αντιπλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων της χώρας ενημέρωσε πως η εκτόξευση έγινε στις 10:30 ώρα Χαβάης (23:33 ώρα Ελλάδας) και επιβεβαίωσε πως ο πύραυλος δεν εξήλθε από τη βορειοκορεάτικη επικράτεια. Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap είχε μεταδώσει πως ο πύραυλος ανατινάχθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters ανέφεραν πως ο πύραυλος ήταν πιθανόν μεσαίου βεληνεκούς, είναι γνωστός ως KN-17 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ
Μέσω twitter σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την νέα πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, κάνοντας λόγο «περιφρόνηση» στις επιθυμίες της Κίνας.
«Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!» έγραψε ο Τραμπ, λίγες ώρες μετά τη δοκιμή.
Πώς απαντούν οι ΗΠΑ στην νέα πρόκληση
Η νέα κίνηση της Πιονγιάνγκ ίσως επιταχύνει τις κυρώσεις που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Εντός των κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται μέτρα τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες.Καθώς η Βόρεια Κορέα να συνεχίζει να δρα αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενδέχεται επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επισπευστεί κάτι», είπε αξιωματούχος ερωτηθείς από το Reuters για την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. «Κάτι που είναι έτοιμο θα μπορούσε να παρθεί από το μεγαλύτερο πακέτο και να επισπευστεί», εξήγησε.
Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.
(Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας κατά την συνεδρίαση των ΗΕ/REUTERS/Lucas Jackson)
Η Νότια Κορέα ζητά «αποβολή» Πιονγιάνγκ από τον ΟΗΕ
Ο Γιουν Μπιάνγκ-σε, υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, κάλεσε τον ΟΗΕ να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα, διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας ήρθε λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη.
«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (...), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Yonhap.
(REUTERS/Lucas Jackson)
Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.
«Καλούμε ξανά το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να σταματήσει αμέσως τις παρακινδυνευμένες προκλητικές ενέργειες και να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα, εγκαταλείποντας το πυρηνικό του πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μουν Τζε-ιν, κυριότερου υποψηφίου για την θέση του προέδρου της Νότιας Κορέας.
«Αυτός είναι ο τρόπος να σωθεί, αντί να αυτοκαταστραφεί», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος.