ΚΟΣΜΟΣ

Οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα «βελούδινο» Brexit

Οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα «βελούδινο» Brexit
REUTERS/Toby Melville

Οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα «βελούδινο» διαζύγιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας συζητήθηκαν την Πέμπτη σε συνάντηση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση είχε προληπτικό χαρακτήρα καθώς έγινε μια προσπάθεια να λυθούν όλες οι διαφορές, που ίσως προκύψουν στην συνέχεια των συνομιλιών.

«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί των κρατών-μελών που είναι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες για το Brexit θα επεξεργαστούν το προσχέδιο του οδικού χάρτη πριν από την επίσημη επικύρωσή του από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο του Σαββάτου.

«Αυτό που είναι σήμερα σημαντικό για εμένα είναι να επιβεβαιώσουμε ότι οι 27 είναι ενωμένοι για αυτά τα θέματα προκειμένου να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το επόμενο Σάββατο», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Σε αυτή τη φάση, αυτό το κλίμα ενότητας μεταξύ των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών δεν φαίνεται να αμφισβητείται ιδιαίτερα.

«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εντελώς ενωμένοι σε όλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας Λουίς Γκρετς, που προεδρεύει των συνομιλιών.

Το πνεύμα ενότητας επιβεβαίωσαν κι άλλοι υπουργοί. «Είμαι ικανοποιημένος που εντός της ΕΕ των 27 υπάρχει ενότητα σε αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ενωμένοι» δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ, ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ωστόσο, διαφάνηκαν κάποιες μικρές ενδείξεις για πιθανές μελλοντικές διενέξεις. Ο Ροτ παρότρυνε τα υπόλοιπα μέλη να μην προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν διμερώς με το Λονδίνο, τονίζοντας ότι «η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα τίμημα και η Βρετανία πρέπει να το πληρώσει».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Βιέννη δεν θα αυξήσει τις πληρωμές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. «Οι καθαρές συνεισφορές δεν θα αυξηθούν», επέμεινε. «Θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές».

Αν και το ζήτημα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις αρχικές συνομιλίες, τα σχόλια του Κουρτς αποτελούν ένδειξη για μια από τις πολλές πιθανές διαφωνίες μεταξύ των κρατών της ΕΕ, που ήδη ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τις τράπεζες, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που φεύγουν από το Λονδίνο λόγω του Brexit.

«Το να είμαστε ενωμένοι στην αρχή είναι το εύκολο», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος ηγέτης που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου.