Η Μέρκελ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ δήλωσε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τις καταγγελίες περί νοθείας στο τουρκικό δημοψήφισμα.
«Οι γερμανοτουρκικές, αλλά επίσης οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία.
Απευθυνόμενη στον Ερντογάν η Μέρκελ του ζήτησε να απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.
Η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποφανθεί ότι η ψηφοφορία δεν ήταν στο ύψος των ευρωπαϊκών κριτηρίων και είχε τονίσει ότι η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες ανισότητας υπέρ του στρατοπέδου του «ναι».
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος αυτής της έκθεσης και να απαντήσει στα ερωτήματα που αυτό θέτει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.
Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πιθανόν να προκαλέσουν απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της ΕΕ, με σαφήνεια και σύνεση συγκεκριμένες συνέπειες που θα θεωρήσουμε προσήκουσες την κατάλληλη στιγμή», προειδοποίησε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ήδη το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι αυτήν την στιγμή δεν είναι σε θέση να καταβάλει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια, την οποία συζητούν οι δύο χώρες.
Η καγκελάριος κατήγγειλε και πάλι την κράτηση στην Τουρκία του Γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Die Welt και κατηγορούμενου για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και υποκίνηση μίσους από τις τουρκικές αρχές.
«Για να το πούμε απερίφραστα, όταν μία εκτελεστική εξουσία, στην προκειμένη περίπτωση η τουρκική εκτελεστική εξουσία, διατυπώνει δημόσιες καταδικαστικές κρίσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντενίζ Γιουτζέλ , αυτό δεν συνάδει με το κράτος δικαίου», είπε.
Ταυτόχρονα όμως η καγκελάριος της Γερμανίας αρνείται την διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία. «Δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οριστική απόρριψη της Τουρκίας, ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να απορρίψει την Ευρώπη», είπε.