ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτή κόντρα Τουρκίας - Ε.Ε για τις ενταξιακές συνομιλίες και το δημοψήφισμα

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Παρά την ισχνή νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρά με ταχύ βήμα προς την όξυνση των σχέσεων της χώρας του με την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τούρκος Πρόεδρος διαμηνύει πως είναι έτοιμος για νέο δημοψήφισμα, αυτή την φορά για την ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε., ενώ η άλλη πλευρά προειδοποιεί, μέσω αξιωματούχων, πως η υιοθέτηση των αλλαγών στο Σύνταγμα της Τουρκίας θα κλείσει οριστικά την πόρτα της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε «εντελώς πολιτική» την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαμήνυσε πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. η Τουρκία «δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης».

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά σε ό,τι αφορά το εύρος της ισλαμοφοβίας. Η ΕΕ κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες της σε κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας φωτογραφίες τεμενών που έχουν υποστεί βανδαλισμό και φωτογραφίες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν συγκέντρωση εναντίον του στην Ευρώπη.

(REUTERS/Umit Bektas)

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Άγκυρας το 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ευρώπη, τόνισε πως «αν δεν ενεργούν ειλικρινά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Μιλάμε εδώ και περίπου 54 χρόνια».

Πιθανό το δημοψήφισμα για την ένταξη ή μη

Αν είναι απαραίτητο, σημείωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία και πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».

Μη θέλοντας ωστόσο να κλείσει οριστικά την πόρτα των συνομιλιών τόνισε πως η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε. Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα», κατήγγειλε.

(REUTERS/Umit Bektas)

Το μπλοκ «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης», είπε αναφορικά και με την πιθανότητα εκλογής της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, υποψήφιας η οποία έχει κάνει λόγο για δημοψήφισμα περί Frexit (έξοδος της Γαλλίας από την Ε.Ε.) και εξήγησε: «Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία (...) Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία».

Κλείνετε όλες τις πόρτες, προειδοποιεί η Ε.Ε.

Η απάντηση στους ισχυρισμούς και τις «απειλές» Ερντογάν ήρθε άμεσα από εξέχων μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα την Κάτι Πίρι, η οποία διαμήνυσε στην Τουρκία πως θα κλείσει την πόρτα της ένταξης αν εφαρμόσει τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ορίζει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

(REUTERS/Umit Bektas)

Η ολλανδή κεντροαριστερή ευρωβουλευτής, που είναι η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πριν από μια συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ότι εάν ο Ερντογάν προωθήσει όλες τις αλλαγές που ενισχύουν τις εξουσίες του, τότε η ΕΕ θα αναστείλει επίσημα τις βαλτωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας.

«Εφόσον η Τουρκία με ένα τέτοιο Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, επίσης δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την προσχώρησή της», είπε η Πίρι, απηχώντας τις απόψεις και άλλων εξεχόντων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πέρυσι ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αναστολή της διαδικασίας.

Ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος της ΕΕ, την Δευτέρα είχε καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης, που θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Μάλτα την Παρασκευή, να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών.

Στην ίδια γραμμή και η Πίρι είπε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την ενδυνάμωση της τελωνειακής ένωσης την οποία έχει ήδη η Τουρκία με την ΕΕ, τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Έκανε λόγο για μοχλό πίεσης στην Τουρκία ώστε να μην υλοποιηθούν πολιτικές, που, για την Ευρώπη, υπονομεύουν την δημοκρατία στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης