ΚΟΣΜΟΣ

Πιλότος κατέγραψε τον Γαλαξία μας σε ένα εκπληκτικό timelapse βίντεο

Πιλότος κατέγραψε τον Γαλαξία μας σε ένα εκπληκτικό timelapse βίντεο
VIMEO

Τα παράθυρα στο κόκπιτ ενός αεροσκάφους είναι τόσο μεγάλα που ο κυβερνήτης μπορεί να τραβήξει με την κάμερά του όμορφες φωτογραφίες και βίντεο.

Ο Sales Wick χρησιμοποιώντας την κάμερά του δημιούργησε ένα καταπληκτικό νυχτερινό βίντεο στο οποίο φαίνεται ο γαλαξίας μας. Το βίντεο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από τη Ζυρίχη της Ελβετίας στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

«Λίγο πριν φτάσουμε στη Γενεύη, κάνουμε μια αριστερή στροφή προς στην κοιλάδα του Ροδανού που μας οδηγεί στη Μασσαλία και στη συνέχεια προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πέτάμε πάνω από το Αλγέρι και τη βορειοδυτική πλευρά της απέραντης Σαχάρας. Στη συνέχεια πετάμε πάνω από το Ντακάρ στη Σενεγάλη με κατεύθυνση τον Ατλαντικό Ωκεανό», αναφέρει το beyondclouds.ch όπου έχει δημοσιοποιηθεί το βίντεο.

Οι δημιουργοί του βίντεο επέλεξαν να μας παρουσιάσουν τα περισσότερα πλάνα πάνω από τη Σαχάρα και τον Ατλαντικό Ωκεανό επειδή τα φώτα στη Γη είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα ο Γαλαξίας να φαίνεται καλύτερα. Τα πλάνα είναι εντυπωσιακά όταν το αεροπλάνο περνάει πάνω από τη Σαχάρα καθως το μεγαλύτερο μέρος της δεν είναι κατοικήσιμο λόγω της ξηρασίας. Σε αυτές τις ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες περιοχές, υπάρχουν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μην σημειωθεί βροχόπτωση έως και για διάστημα δέκα ετών.

Ο Γαλαξίας μας

Milky Way 1e md

(Πηγή: Wikipedia- Άποψη του Γαλαξία μας από τη Γη)

Όλα τα αστέρια που το μάτι μας μπορεί να διακρίνει στον ουρανό ανήκουν στον Γαλαξία μας. Αυτός εμφανίζεται ως μία θολή λωρίδα λευκού φωτός που κυριαρχεί στο σύνολο της ουράνιας σφαίρας.

Ο Γαλαξίας μας έχει μια σχετικά χαμηλή φωτεινότητα επιφάνειας λόγω του διαστρικού ενδιάμεσου που γεμίζει το γαλαξιακό δίσκο και που μας εμποδίζει να δούμε το φωτεινό Γαλαξιακό κέντρο.

Ο κύριος δίσκος του Γαλαξία μας έχει διάμετρο από 80.000 μέχρι 100.000 έτη φωτός, περίμετρο 250 ως 300 χιλιάδες έτη φωτός και πάχος γύρω στα 1.000 έτη φωτός. Αποτελείται από 200 μέχρι 400 δισεκατομμύρια άστρα. Η ηλικία του Γαλαξία μας εκτιμάται στα 13,6 δισεκατομμύρια χρόνια, διάρκεια που είναι κοντά στην ηλικία του Σύμπαντος.