ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

REUTERS/Sue-Lin Wong

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε μια απόφαση με την οποία καταδικάζει την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και απειλεί την Πιονγκγιάνγκ με νέες κυρώσεις, έπειτα από έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία.

Οι δεκαπέντε χώρες μέλη του ΣΑ καταδίκασαν ομόφωνα την «εξαιρετικά αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας και την προέτρεψαν να «μη διεξαγάγει άλλες πυρηνικές δοκιμές».

«Οι παράνομες δραστηριότητες» της Βόρειας Κορέας, οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, «αύξησαν σημαντικά την ένταση στην περιοχή και πέραν αυτές», τονίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΣΑ απειλεί να λάβει «περαιτέρω σημαντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων» προκειμένου η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τα οποία έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ.

Μια ένδειξη αλλαγής του τόνου προς το σκληρότερο είναι η ρητή αναφορά σε «κυρώσεις», ενώ προηγούμενες αποφάσεις αναφέρονταν απλά σε «πρόσθετα μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Τα μέλη του ΣΑ ενέκριναν το κείμενο αφού η Ρωσία κατάφερε να υπογραμμιστεί η ανάγκη εξεύρεσης λύσης «μέσω διαλόγου».

Μετά την αποτυχημένη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή η Ρωσία εμπόδισε την ψήφιση ενός πρώτου σχεδίου απόφασης, που είχε πάντως εξασφαλισμένη την έγκριση του Πεκίνου, του κυριότερου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Πιοτρ Ιλίσεφ όμως διέψευσε ότι η Μόσχα πρόβαλε προσκόμματα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με «απότομο τρόπο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την 28η Απριλίου για το θέμα της Βόρειας Κορέας, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε αυτή την περίπτωση από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Δεν προβλέπεται να συζητηθεί κάποια απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση, όμως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αναμένεται να αδράξουν την ευκαιρία για να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα.

Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει ήδη επιβάλει έξι γύρους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων δύο πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης