Κομισιόν: «Ανεξάρτητη έρευνα» για τις «φερόμενες παρατυπίες» στο δημοψήφισμα Τουρκίας
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε την Τουρκία να αποδεχθεί την διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» σχετικά με τις «φερόμενες παρατυπίες» στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την Συνταγματική αναθεώρηση, την ώρα που η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει στις κατηγορίες περί νοθείας και προσανατολίζεται σε προσφυγή για την ακύρωση του (δημοψηφίσματος).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της και εξέτασε προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, στις οποίες έχουν καταγραφεί παρατυπίες, και όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς δεδομένου του ισχνού προβαδίσματος του Ναι η κυβέρνησης της Τουρκίας πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά της.
«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και ενθάρρυνε τη διεξαγωγή των εν λόγω «ανεξάρτητων ερευνών» για τυχόν παρατυπίες. Σε ό,τι αφορά τις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.
Αναφορικά με το ανοιχτό θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας και ότι «πρόοδος» έχει σημειωθεί σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση.
Υπενθύμισε, όμως, πως παραμένουν επτά σημεία ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων και πως ο διάλογος και η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να εκπληρωθούν και αυτά «το συντομότερο δυνατό».
Εάν η Τουρκία «περάσει από τα λόγια στις πράξεις, θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Σχοινάς αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.