ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Οι γιατροί σημαντικότερη πηγή εσόδων από τον τουρισμό

Γιατρός μιλά με το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομείο της Αβάνας REUTERS/Desmond Boylan

Η Κούβα «εξάγει» γιατρούς και κερδίζει. Οι Κουβανοί γιατροί εργάζονταν στα τέλη του 2016 σε 62 χώρες του κόσμου αποτελώντας την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα, μεγαλύτερη ακόμη και από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τις ετήσιες στατιστικές για την υγεία το 2016, κουβανοί γιατροί εργάζονταν σε 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 27 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επτά χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, δύο χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Αφρικής, καθώς και στη Ρωσία και στην Πορτογαλία.

Η δραστηριότητά τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφερε έσοδα που υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον κατ' έτος από το 2011 ως το 2015, καθώς η κομμουνιστική κυβέρνηση χρεώνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί από τη νήσο στις 35 από τις 62 χώρες, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες, τον οποίο επικαλέστηκε ο κρατικός ενημερωτικός ιστότοπος Cubadebate.

Συγκριτικά, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε έσοδα 2,8 δισεκ. δολαρίων το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η διάθεση στο εξωτερικό επαγγελματικών υπηρεσιών, κυρίως ιατρικών, εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα δεν διευκρινίζουν πόσοι κουβανοί επαγγελματίες συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας περί τα μέσα του 2015 υπήρχαν πάνω από 50.000, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήταν γιατροί.

Συνολικά, η Κούβα αριθμούσε στα τέλη του 2016 90.161 γιατρούς. Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που εργάζονταν στο εξωτερικό.

Στην νήσο, παρά τη φτώχεια, η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που παρέχονται δωρεάν, κάτι για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η κομμουνιστική κυβέρνηση, που κατά τα άλλα επικρίνεται από πολλούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου η αποστολή γιατρών σε όλο τον κόσμο αποτελεί παράδοση δεκαετιών στην Κούβα κι έχει τόσο διπλωματικά, όσο και οικονομικά οφέλη για την Αβάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης