ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ολάντ από τη Σύνοδο της Μαδρίτης: Δώστε λύση στο θέμα της Ελλάδας

REUTERS/Juan Medina

Το ζήτημα της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων των αρχηγών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου μετά το τέλος της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση και στο θέμα του χρέους ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

Τσίπρας: Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων

«Τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα, έξω από τους κανόνες, κάποιων χωρών του Βορρά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να τηρούν όλοι τους κανόνες.

«Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων», είπε υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αντίφαση θα πρέπει να λυθεί, ειδικότερα σε ένα κλειστό κλαμπ, όπως είναι η Ευρωζώνη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση και για το ζήτημα του χρέους και χαρακτήρισε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας «εξαιρετικές»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι με την υπέρβαση της κρίσης και από την Ελλάδα, θα μπορέσουν οι χώρες του Νότου να θέσουν σε συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια σειρά από θέματα, όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα κοινά ομόλογα, μια τραπεζική ένωση με πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και έναν ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε.

(Πηγή: REUTERS/Juan Medina)

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για την ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι είναι αναγκαία μία ανθρώπινη πολιτική, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία.

Ολάντ: Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Επίσης τόνισε ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα και χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.

(Πηγή: REUTERS/Juan Medina)

Το κοινό ανακοινωθέν

Η επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ της Συρίας και τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση χημικών όπλων και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας. Τονίζεται επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013 όσο και από το Ισλαμικό Κράτος συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας» και ότι «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254» του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και «θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης