ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη για τους δράστες της επίθεσης

Φύλλο και φτερό κάνουν το Παρίσι, τα περίχωρά του αλλά και όλη την χώρα οι Γάλλοι αστυνομικοί Xavier Laine/Getty Images/Ideal Images

Γαλλία και Βέλγιο έχουν ξεκινήσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν και να συλλάβουν ανθρώπους που πήραν μέρος ή εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή. Πιστεύουν πως θα συλλάβουν και τους "αρχηγούς". 

Στο κείμενο ακολουθεί μία λίστα με τα ονόματα των επτά νεκρών βομβιστών, αλλά και άλλα ονόματα που είναι υπό έρευνα από τις αρχές.

Οι νεκροί βομβιστές

Ισμαίλ Ομάρ Μοστεφάι (Ismail Omar Mostefai), 29 ετών. Γάλλος αλγερινής καταγωγής ήταν στην επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν. Έζησε για ένα διάστημα στην περιοχή του Σαρτρ, νοτιοδυτικά του Παρισιού. Γεννήθηκε στο Κουρκουρόν, νότια της πρωτεύουσας.

Το όνομα του εμφανίζεται στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 2010 με την ειδοποίηση "S" για ριζοσπαστικοποίηση. Θεωρείται πως ταξίδεψε στην Τουρκία στα τέλη του 2013, ενώ οι άνθρωποι που διεξάγουν την έρευνα πιστεύουν ότι πήγε και στην Συρία, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Ανώνυμη τουρκική κυβερνητική πηγή υποστηρίζει πως η Τουρκία ενημέρωσε τη Γαλλία για τον Μοστεφάι τον δεκέμβριο του 2014, αλλά και τον Ιούνιο του 2015, έλαβε όμως ανταπόκριση μετά τις επιθέσεις.

Σάμι Αμινούρ (Samy Amimour), 28 ετών επίσης εμπλέκεται στην επίθεση στο Μπατακλάν. Γάλλος από το Ντρανσί, Σεν Ντενίζ, βόρεια της πόλης. Από το τέλος του 2013 υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Από τον Οκτώβρη του 2012 το όνομά του ήταν συνεχώς από τα πρώτα σε έρευνες των αρχών, ως υπόπτου για σχέσεις με τρομοκράτες, αλλά και επειδή σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Υεμένη, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα. Δικαστική πηγή πρόσθεσε πως μάλλον είχε πάει στη Συρία στα τέλη του 2013.

Μπραχίμ Αμπντεσλάμ (Brahim Abdeslam), 31 και αδελφός του Σαλά Αμπντεσλάμ, πρόσωπο το οποίο ακόμα διαφεύγει. Γάλλος, ζούσε στο Βέλγιο. Ανατινάχθηκε στο Κόμπτον Βολτέρ (Comptoir Voltaire) καφέ. (Δικαστική πηγή)

Μπιλάλ Χαντφί, 20 χρόνων. Αναμεμειγμένος στην επίθεση στο στάδιο στο Παρίσι. (Δικαστική πηγή)

Άλλοι, ακόμα άγνωστοι:

Καμικάζι που ανατινάχτηκε στο Stade de France. Βρέθηκε διαβατήριο δίπλα από το πτώμα με το όνομα Αχμάντ Αλ Μοχάμαντ, 25 ετών (ημερομηνία γέννησης 10 Σεπτεμβρίου του 1990), από το Ινλίμπ, βορειοδυτικά της Συρίας. Ωστόσο, το διαβατήριο ελέγχθηκε και αποκαλύφθηκε πως τα δακτυλικά αποτυπώματα ανήκουν σε άλλον άνθρωπο ο οποίος με αυτό το όνομα εισήλθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με πηγή από τη γαλλική εισαγγελία.

Βασικοί ύποπτοι που διαφεύγουν

Αμπντελαμίτ Αμπαούντ (Abdelhamid Abaaoud), Βέλγος. Εκτιμάται πως είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις, ίσως και από την Συρία, όπως λέει δικαστική πηγή. Το ραδιόφωνο του RTL προσθέτει πως ο Αμπαούντ είναι κάτοικος του Μολεμπεέκ στις Βρυξέλλες. Τα βελγικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος είχε εμπλακεί σε σειρά σχεδιαζόμενων επιθέσεων στην χώρα, επιθέσεις τις οποίες ματαίωσε η αστυνομία. Επίσης αναφέρθηκε στα μίντια τον περασμένο χρόνο, ως ο 27χρονος αδελφός ενός 13χρονου που άφησε το Βέλγιο για να γίνει μαχητής στη Συρία.

Σαλά Αμπντεσλάμ, 26 ετών γεννημένος στις Βρυξέλλες. Εξεδόθη ανακοίνωση από την αστυνομία. Ιδιαίτερα επικίνδυνος έχει νοικιάσει μαύρο Folkswagen Πόλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συλληφθέντες

Στο Βέλγιο:

Έγιναν δύο συλλήψεις στις 14 Νοεμβρίου βάση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Ο Μοχάμαντ Αμπντεσλάμ (Mohammad Abdeslam), αδελφός των Σαλά και Μπραχίμ αφέθηκε ελεύθερος μετά την προανάκριση.

Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι δεν γνωρίζει που είναι ο αδελφός του και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ακόμη δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί», ενώ σχετικά με το παρελθόν και τις διασυνδέσεις των δύο του αδελφών, έκανε ξεκάθαρο ότι δε γνωρίζει τίποτα.

«Όχι, δεν το γνωρίζαμε. Ούτε εμείς ούτε η οικογένειά μας. Ήταν μεγάλα παιδιά, ήταν ενήλικες. Δεν θα τους ρωτάγαμε πώς περνούν τον χρόνο τους κάθε φορά που έφευγαν από τα σπίτια τους» διαβεβαίωσε.

«Έχουμε συγκλονιστεί απ’ ό,τι συνέβη. Το μάθαμε όπως πολλοί άλλοι από εσάς. Και δε σκεφτήκαμε οποιαδήποτε στιγμή ότι ένας από τους αδελφούς μου συνδεόταν με αυτές τις επιθέσεις» δήλωσε επιπλέον προτού αναφερθεί στα θύματά των επιθέσεων.

«Σκεφτόμαστε ουσιαστικά τα θύματα, τις οικογένειές τους. Ωστόσο πρέπει κι εσείς να κατανοήσετε ότι έχουμε και εμείς μητέρα, έχουμε οικογένεια και παραμένουμε παιδιά (της οικογένειας) ό,τι κι αν συμβεί» κατέληξε ο τρίτος αδελφός της οικογένειας Αμπντεσλάμ.

Στη Γαλλία:

Η αστυνομία συνέλαβε 25 άτομα ως υπόπτους, το Σάββατο το βράδυ.


Πηγή Mustafa Sevgi/Anadolu Agency/Getty Images/ideal Images

Ανθρωποκυνηγητό και στην Ιταλία:

Πρόκειται για τον Μπατίστ Μπουργκί, για τον οποίον η γαλλική αστυνομία έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμά ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις. Φαίνεται να έχει περάσει την Κυριακή τα ιταλο-γαλλικά σύνορα και μπορεί να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Τορίνο, στην περιφέρεια του Πεδεμόντιου.

Ο Μπουργκί οδηγούσε ένα μαύρο αυτοκίνητο Seat Ibiza με πινακίδα GUT 18053.

Το ολλανδικό ANP ανέφερε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες υποχρεώθηκε να γδυθεί εντελώς πριν τον οδηγήσουν σε περιπολικό

Έρευνες και συλλήψεις και στην Ολλανδία

Το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε ευρεία επιχείρηση των ολλανδικών αρχών κοντά σε αχυρώνα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ολλανδίας με το Βέλγιο, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημειώνουν πως έγιναν και δύο συλλήψεις.

Αστυνομικοί πήγαν στο χωριό Σούστερεν, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Μάαστριχτ, μετά μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στον αυτοκινητόδρομο Α2.

Για κάποιον άγνωστο μέχρι τώρα λόγο, η πυρκαγιά θεωρήθηκε ύποπτη και στην περιοχή μετέβη και ομάδα πυροτεχνουργών. Ο αυτοκινητόδρομος Α2 έκλεισε και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας. Οι πυροτεχνουργοί χρησιμοποίησαν ρομπότ για να ελέγξουν ένα όχημα που είχε εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου. Το ολλανδικό ANP ανέφερε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες υποχρεώθηκε να γδυθεί εντελώς πριν τον οδηγήσουν σε περιπολικό.

Αυτό το γεγονός γεννά νέα ερωτήματα για το πόσο αποτελεσματικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοι μπορούν να εντοπίσουν ξένους μαχητές οι οποίοι ταξιδεύουν σε Συρία και Ιράκ

Κανένα από τα ονόματα δεν ήταν στην λίστα των Αμερικανών

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι κανένας από τους ανθρώπους που έχουν αναγνωριστεί ως τώρα στις επιθέσεις στο Παρίσι, ήταν σε κάποια λίστα παρακολούθησης των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός γεννά νέα ερωτήματα για το πόσο αποτελεσματικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοι μπορούν να εντοπίσουν ξένους μαχητές οι οποίοι ταξιδεύουν σε Συρία και Ιράκ.

Οι αναλυτές στην αντικατασκοπεία έχουν ακόμα συνδυάσει μία σειρά σημάτων που έχουν υποκλαπεί, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες μορφές επικοινωνίας και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτού του είδους τα μέσα ανάμεσα στους δράστες. Η αμερικανική αντικατασκοπεία είναι απόλυτα βέβαιη πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένη επικοινωνία.

Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ακόμα εάν υπάρχουν ασύλληπτοι δράστες που πήραν μέρος στις επιθέσεις, με τους Γάλλους αξιωματικούς να δηλώνουν στο CNN πως είναι βέβαιοι γι' αυτό.

Πηγή Reuters, CNN U.S. officials: Paris attackers left little trace

Evan Perez, Pamela Brown and Shimon Prokupecz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης