ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Κοσσόβου πιέζει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την ίδρυση εθνικού στρατού

Ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στους παραδοσιακούς του συμμάχους, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να δώσουν την συγκατάθεση τους για την ίδρυση εθνικού στρατού, στην οποία αντιτίθεται η σερβική μειονότητα του Κοσσόβου, απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στην Βουλή.

Ο Θάτσι, που υπήρξε διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) απέστειλε στην βουλή της Πρίστινα επιστολή, μέσω της οποίας ζητά από τους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δυτικούς διπλωμάτες για να μπορέσουν να πείσουν τους Σέρβους να αποδεχθούν τις συνταγματικές τροπολογίες. Στην επιστολή ζητά από τον πρόεδρο της βουλής «να μη θέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη μέχρι να έχουμε την υποστήριξη των εταίρων μας και να προβούμε στις απαραίτητες συνταγματικές τροπολογίες». Ο Θάτσι μάλιστα απείλησε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που η βουλή δεν εγκρίνει την ίδρυση εθνικού στρατού.

Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Πρίστινα παρουσία του αμερικανού πρέσβη και άλλων δυτικών διπλωματών, δήλωσε απευθυνόμενος στην σερβική πλευρά, ότι «όσοι εκπροσωπούν τη σερβική κοινότητα δεν θα πρέπει να νομίζουν ούτε για μια στιγμή ότι το Κόσσοβο δεν θα αποκτήσει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις».

Η κυβέρνηση της Πρίστινα είχε αποφασίσει την ίδρυση εθνικού στρατού το 2014, αλλά η σερβική μειονότητα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις σχετικές με την ίδρυση εθνικού στρατού συνταγματικές τροπολογίες. Το ζήτημα παρότι είχε ατονήσει για ένα χρονικό διάστημα, επανατέθηκε με οξύτητα μετά την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να στείλει από το Βελιγράδι με προορισμό τη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσσοβο ένα τραίνο, βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας, πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί συνθήματα, σε 21 διαφορετικές γλώσσες, που έγραφαν «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία», ενώ το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με γιγαντιαίες εικόνες Αγίων. Το τρένο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του με εντολή του πρωθυπουργού της Σερβίας λόγω την έντασης που δημιουργήθηκε στην Πρίστινα.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην ίδρυση εθνικού στρατού, αλλά θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές τροπολογίες, καθώς απαιτούνται οι ψήφοι των 11 Σέρβων βουλευτών στην βουλή που έχει 120 έδρες.

Στην ίδρυση του εθνικού στρατού, αντιτίθεται εκτός από την σερβική κοινότητα, το Βελιγράδι και η Μόσχα, η οποία θεωρεί η ίδρυση εθνικού στρατού χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις του Βελιγραδίου και της σερβική μειονότητας, είναι μια ανεύθυνη πρωτοβουλία, που εγκυμονεί κινδύνους για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο σύνολο της. Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η πρόταση για την ίδρυση εθνικού στρατού στο Κόσσοβο, αντιτίθεται στην υπ αριθμόν 1244 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την παρουσία στρατιωτικής δύναμης με βάση την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης