ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ βομβάρδισε τη Συρία - τα σενάρια της επόμενης ημέρας

REUTERS

«Στροφή» στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία φανερώνει η πυραυλική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, στην πόλη Χομς, κίνηση που εκτιμάται ότι αποτελεί ταυτόχρονα και «μήνυμα» με αποδέκτη τη Ρωσία και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μέσα στον Απρίλιο.

Με την επίθεση να είναι ακόμη «νωπή», δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση από την πλευρά του αμερικανού προέδρου, με την οποία καθιστά σαφές ότι είναι "παρών" κι έτοιμος να αναλάβει δράση όποτε χρειαστεί, ή αν πρόκειται για την απαρχή μιας γενικότερης στρατιωτικής δράσης από πλευράς ΗΠΑ απέναντι στη Συρία.

Έχοντας διαμηνύσει ότι «η Συρία είναι τώρα δική μου ευθύνη», ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε καταστήσει σαφές πως η στάση του απέναντι στον Μπασάρ αλ Άσαντ αλλάζει, μετά και την επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων, και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Λόγια που έγιναν πράξη, λίγες ώρες αργότερα, με αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ να πλήττουν αεροπορική βάση του συριακού στρατού στην πόλη Χομς.


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Αν και πριν την ανάληψη της προεδρίας ο Τραμπ δήλωνε ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές και όχι να απομακρυνθεί ο Άσαντ από την εξουσία, μετά την επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων, έσπευσε να υποδηλώσει την ετοιμότητα των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού λέγοντας ότι με την επίθεση με χημικά «ξεπεράστηκαν πολλές κόκκινες γραμμές».

«Είναι προς το ζωτικής σημασίας συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προλαμβάνει και να αποτρέπει την διάδοση και χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και έδωσε την εντολή για την πυραυλική επίθεση στη Συρία, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του νγια ανάληψη δράσης όταν χρειαστεί και μάλιστα από... νωρίς, δεδομένου ότι διανύει μόλις την 77η μέρα του στον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να δώσει την εντολή για πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικών βάσεων του συριακού στρατού, μια ενέργεια που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του, ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίθεση με χημικά που στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον Άσαντ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον έσπευσε να διευκρινίσει πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για πρώτη φορά ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, δεν σηματοδοτεί «αλλαγή στην πολιτική μας ή στη στάση μας απέναντι στη Συρία».

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας. Η επίθεση δείχνει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τραμπ να αναλάβει δράση όταν κυβερνήσεις περνούν την γραμμή και μάλιστα με τον πιο ειδεχθή τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον, ο οποίος πρόσθεσε πως η επίθεση έγινε στοχευμένα στις εγκαταστάσεις από τις οποίες εξαπολύθηκε η πρόσφατη επίθεση με χημικά.


Πηγή:REUTERS/Joe Skipper

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι ΗΠΑ έχουν τη βεβαιότητα ότι το συριακό καθεστώς έχει εξαπολύσει τουλάχιστον τρεις επιθέσεις πρόσφατα, μεταξύ των οποίων κι αυτή της Τρίτης, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν νευροπαραλυτικά αέρια, αλλά και Σαρίν.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS, όμως μέχρι σήμερα στο στόχαστρό τους βρίσκονταν μόνον στόχοι τρομοκρατικών ομάδων και όχι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν καλούσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην επιτεθεί στη Συρία, οι ΗΠΑ έβαλαν για πρώτη φορά στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, σε μια κίνηση που εκτιμάται ως σαφής εκδήλωση των προθέσεών τους να κλιμακώσουν τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στον συριακό εμφύλιο, και η οποία θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις τους με τον ισχυρό σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ, τη Ρωσία, η οποία αντέδρασε «μουδιασμένα» στην αμερικανική επίθεση.

Βέβαια, η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τη Μόσχα για την επικείμενη πυραυλική επίθεση, διευκρινίζοντας πως «δεν ζητήσαμε την άδειά της», ενώ ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματά της στα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.


Πηγή: Reuters/DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε και υπήρχε μικρή δραστηριότητα στην αεροπορική βάση, στο στόχαστρο βρέθηκαν αεροσκάφη, χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες καυσίμων, πολεμικών εφοδίων και πυρομαχικών, αντιαεροπορικά συστήματα, και ό,τι άλλο βοηθάει στη λειτουργία ενός αεροδρομίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, που έκανε γνωστό πως οι πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Πεντάγωνο, η επίθεση προκάλεσε μεγάλες ζημιές ή κατέστρεψε εντελώς συριακά αεροσκάφη, υποδομές κι εξοπλισμό στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην συριακή κυβέρνηση και στην δυνατότητά της να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Πώς δόθηκε η εντολή για την επίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας, λίγο πριν παρακαθίσει σε δείπνο με τον Κινέζο ομόλογό του στο Μαρ α Λάγκο, την Πέμπτη, οπότε και πήρε την απόφαση για την πρώτη και μεγαλύτερη ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη θητεία του.


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Εν συνεχεία παρακάθισε στο δείπνο με τον Ζι Ζιπίνγκ, ενώ τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζονταν για την εκτόξευση των Τόμαχοκ, ενώ η ενημέρωσή του ήταν συνεχής.

Η απόφαση του Τραμπ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση με χημικά, κι αφού πρώτα ζήτησε από την ομάδα του να ερευνήσει και να μάθει ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτήν. Μόλις ξεκαθάρισε η εικόνα, με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παίρνει θέση στο κάδρο ως υπεύθυνος της επίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους επιτελείς του να τον ενημερώσουν για τις επιλογές που έχει όσον αφορά στην ανάληψη δράσης, δεδομένου ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε περάσει «πολλές κόκκινες γραμμές».


Πηγή: Social Media Website via Reuters TV

«Όταν σκοτώνεις αθώα παιδιά, αθώα μωρά, μικρά μωρά με χημικά αέρια τόσο θανατηφόρα, αυτό ξεπερνά πολλές κόκκινες γραμμές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις ενημερώθηκε για τη θηριωδία στη Χομς.

Η απόφαση του Τραμπ να επιτεθεί στη Συρία, ήρθε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη διαπίστωση των ΗΠΑ ότι οι συριακές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διαπιστώσει ότι η Συρία «πέρασε την κόκκινη γραμμή», που είχε θέσει ο τότε αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πάντως πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει σε επίθεση στη Συρία, με τον Τραμπ την ίδια στιγμή να διακηρύττει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά από την εμφύλια σύρραξη της χώρας.


Πηγή: EPA/J. Scott Applewhite / POOL

Μάλιστα ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος είχε πολλές φορές επικρίνει τον προκάτοχό του για τη στάση του απέναντι στη Συρία, ενώ ο ίδιος έλεγε πως θα κυνηγήσει τον ISIS, αλλά δεν θα βάλει στο στόχαστρό του τον Άσαντ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον Σύρο πρόεδρο.

Ο εμφύλιος της Συρίας έχει μέχρι στιγμής κοστίζει τη ζωή τουλάχιστον 400.000 ανθρώπων, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους αναζητώντας καταφύγιο αλλού.

Η αντίδραση του κογκρέσου

Τη στήριξή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε πυραυλική επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ έδειξαν τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου, ωστόσο προειδοποίησαν τον αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη πολέμου, χωρίς να έχει προηγουμένως συμβουλευθεί το Κογκρέσο.

Ενδεικτικό της στήριξης στον Τραμπ είναι το γεγονός ότι ακόμη και επικριτές του, όπως οι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, εξήραν την απόφαση για την πραγματοποίηση της επίθεσης τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι γερουσιαστές, οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν παραμείνουν αδρανείς όσο ο Άσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, σκοτώνει αθώους Σύρους με χημικά όπλα και «βόμβες-βαρέλια».

Ο ρόλος της Χίλαρι Κλίντον


Πηγή: REUTERS/Shannon Stapleton

Λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ «πυροδοτήσει» την επίθεση εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, η αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, είχε τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στη Συρία, μετά και την επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να εξουδετερώσουν την αεροπορία του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο Άσαντ ελέγχει την συριακή αεροπορία, μια δύναμη που είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίθεση», είπε η Κλίντον και πρόσθεσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να εξουδετερώσουμε τις αεροπορικές βάσεις του Άσαντ και να τον εμποδίσουμε από το να τις χρησιμοποιεί για να βομβαρδίζει αθώους ανθρώπους ή να επιτίθεται με αέριο σαρίν εναντίον τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης