ΚΟΣΜΟΣ

Δεν τα βρίσκουν για κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Πέδρο Πάσος Κοέλιο REUTERS/Hugo Correia

Πάνω από μια βδομάδα από τις βουλευτικές εκλογές και η Πορτογαλία εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Κοέλιο, δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σοσιαλιστών.

Επισήμως, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Όμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ηττήθηκε από τον συνασπισμό υπό τον Πάσος Κοέλιο, μοιάζει ότι έχει προχωρήσει περισσότερο στις διαπραγματεύσεις του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς, παρά με την πορτογαλική δεξιά.

"Καμία πρόοδος" δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη συμμαχία της δεξιάς και τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα, δήλωσε χθες το βράδυ ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εμφανώς δυσαρεστημένος από την στάση του συνομιλητή του την οποία χαρακτήρισε "παθητική".

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής δεξιάς είναι "ανεπαρκείς", διότι "δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση για απομάκρυνση από την λιτότητα".

"Ο δρόμος για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης της αριστεράς είναι ανοικτός", είχε δηλώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντόνιο Κόστα, εξηγώντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα, το σενάριο αυτό δεν εθεωρείτο πιθανό, διχάζει τους υποστηρικτές του κόμματος και εξοργίζει τις παρατάξεις της πορτογαλικής δεξιάς, νικητή των εκλογών με ποσοστό 38,6%.

Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: "ακόμη και αν ψηφίσετε εμάς, μπορεί να ξυπνήσετε με μία κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα την επομένη των εκλογών", απουσία απόλυτης πλειοψηφίας της δεξιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης