ΚΟΣΜΟΣ

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία με επίκεντρο την Αγιά Σοφιά

Burak Kara/Getty Images/Ideal Image

Μόλις δέκα μέρες έχουν απομείνει για το δημοψήφισμα που θα αυξήσει τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο «σουλτάνος» κλιμακώνει τη ρητορική του κατά της Ελλάδος. Την Τετάρτη, θυμήθηκε τη Μικρασιατική Καταστροφή και καυχήθηκε για τους Τούρκους που έριξαν τους Έλληνες στη θάλασσα, όπως είπε... Την Πέμπτη μια είδηση κάνει τον γύρο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας. Πρόκειται για το βιβλίο του ιστορικού Μουσταφά Αρμαγάν το οποίο υποστηρίζει ότι η υπογραφή του Ατατούρκ για να γίνει μουσείο η Αγία Σοφιά είναι πλαστή. Το μπαράζ προκλήσεων, όμως, δεν έχει τέλος, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή σκοπεύει να προσευχηθεί –ως μουσουλμάνος- στην Αγία Σοφιά.

Ο Τούρκος ιστορικός Μουσταφά Αρμαγάν ισχυρίζεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας» ότι η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί και όχι μουσείο, δίνοντας έτσι πάτημα στους Ισλαμιστές. Το βιβλίο προβλήθηκε από την τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" και αναπαράγεται από πολλά άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Αρμάν στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή και επομένως, από νομικής άποψης, το διάταγμα θεωρείται άκυρο και η Αγία Σοφία παραμένει τζαμί.

Ο Μουσταφά Αρμαγάν ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. atatürk’, δηλαδή με μικρό ‘a’. «Πώς το μικρό ‘a’ από το ‘atatürk’ μεγάλωσε στο διάταγμα σε ‘Atatürk’ ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός.

Υποστηρίζει επίσης ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, ωστόσο διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα είχε τον αριθμό 1606.

Στο βιβλίο υπάρχουν παλαιά έγγραφα, που "δείχνουν" τις σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνη την περίοδο, δηλαδή των επιχειρηματιών Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, του τότε Αμερικανού πρέσβη, Joseph Grew, και του Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.

Το βιβλίο αναφέρεται επίσης και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας "Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης" στις 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Ωστόσο -όπως αναφέρει- σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ίδιο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη μεγάλη Παρασκευή, θα επισκεφτεί την Αγία Σοφιά για να προσευχηθεί ως μουσουλμάνος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μια μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο πριν τις 16 Απριλίου, εντός της Αγίας Σοφίας, μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ.

Πρόκειται για μια παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων συνοδευόμενη με την ρητορική μετατροπής του μουσείου ξανά σε χώρο λατρείας, που ξανανοίγει ως ισλαμικό τέμενος όπως αναφέρουν σοβαρές πηγές από το Παλάτι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτόξευσε τα βέλη του και εναντίον της Ευρώπης, υποστηρίζοντας σήμερα ότι βλέπει σε εκείνη μια «ήπειρο που σαπίζει» και αποτελεί το «κέντρο του ναζισμού».

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το κέντρο της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όμως εκείνη των πιέσεων, της βίας και του ναζισμού» σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ακύρωση των συγκεντρώσεων στήριξης του Τούρκου προέδρου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης