ΚΟΣΜΟΣ

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ζητούν οργανώσεις και πολίτες

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι 40 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, οι οποίες διεκδικούν, με την βοήθεια των πολιτών, την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης επισημαίνουν οτι : «Το σύστημα παραγωγής τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό. Καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια ζωή, βλάπτει τη δημόσια υγεία, ενώ ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες».

Η συμμαχία για «Ζωντανή Γη» (Living Land) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να διεκδικήσουν τη διόρθωση των στρεβλώσεων και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον της υφιστάμενης ΚΑΠ και να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μονάχα μια φορά, περίπου ανά δεκαετία, για τη μεταρρύθμισή της.

Όπως αναφέρουν, η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 33% της συνολικής χρήσης νερού, ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 80% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Πάνω από το 40% των ποταμών και των ακτών επηρεάζεται από ρύπανση, που διαχέεται από γεωργικές δραστηριότητες, ενώ το κόστος της διάβρωσης του εδάφους υπολογίζεται σε 38 δισεκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η απώλεια οικοσυστημικών υπηρεσιών μπορεί να ξεπεράσει τα 14 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως έως το 2050, λόγω της πολιτικής απραξίας. Επιπλέον, ο πληθυσμός των αγροτικών ειδών πουλιών έχει μειωθεί κατά 57%, από το 1980 και το 9% των μελισσών απειλείται με εξαφάνιση λόγω απώλειας οικοτόπων, ως αποτέλεσμα της εντατικής γεωργίας. Επίσης, το 24% των ειδών πεταλούδας, πουλιών και θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί πλήρως από το έδαφος κάποιων κρατών της ΕΕ.

«Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι επιτακτικής σημασίας. Για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια παραγωγής τροφίμων στο μέλλον, πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής σε μία βιώσιμη βάση, με ορθή χρήση των διαθέσιμων πόρων και υπεύθυνη φροντίδα των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Σημειώνουν επίσης, ότι «η γεωργία έχει σημαντική επίδραση στο φυσικό τοπίο και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Αν και οι αγρότες αντιστοιχούν μόλις στο 4,7% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, διαχειρίζονται σχεδόν τη μισή χερσαία έκτασή της, ενώ απορροφούν περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εντατικοποίησή της είχε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οδήγησε σε υπερπαραγωγή προϊόντων, πτώση τιμών και εξάρτηση των παραγωγών από τις επιδοτήσεις.

Το κόστος στο φυσικό περιβάλλον είναι επίσης δυσβάστακτο, καθώς οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, ρύπανση του νερού και του αέρα, απώλεια βιοποικιλότητας και ταχεία καταστροφή οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα να απειλείται η ικανότητά μας να παράγουμε στο μέλλον».

Η Trees Robijns, υπεύθυνη γεωργικής πολιτικής και βιοενέργειας της BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε: «Με τη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ σε εξέλιξη, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για να πούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σύστημα τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό και πρέπει να διορθωθεί. Υποστηρίξτε την εκστρατεία "Ζωντανή Γη" και κάντε τη φωνή σας να ακουστεί στη συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας!».

Απ' την πλευρά της, η Faustine Bas-Defossez, υπεύθυνη πολιτικής για τη γεωργία και τη βιοενέργεια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), είπε: «Η αγροτική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει το περιβαλλοντικά καταστροφικό μοντέλο παραγωγής τροφίμων. Όταν η γεωργία δουλεύει αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον και όχι ανταγωνιστικά, προστατεύουμε τους ίδιους εκείνους πόρους που χρειαζόμαστε για να παράγουμε ασφαλή τρόφιμα σήμερα και αύριο. Από τη στιγμή που ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα μας επηρεάζει όλους, έφτασε η ώρα να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο για το μέλλον της ΚΑΠ ο οποίος να μην κυριαρχείται από συμφέροντα».

Ο Andreas Baumueller, διευθυντής φυσικών πόρων του γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF δήλωσε: «Η εντατική γεωργία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το τρέχον σύστημα επηρεάζει τη φύση, μικρούς και μεσαίους αγρότες, την υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα των τροφίμων μας. Ζητούμε από έναν μεγάλο αριθμό οργανώσεων, επιχειρήσεων και πολιτών να εμπλακούν και να πουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή, μια πραγματική μεταρρύθμιση της γεωργίας».

Οι BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) and το WWF Ευρώπης αποτελούν τους ιδρυτές της εκστρατείας Living Land. Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν την εκστρατεία Living Land συμφωνούν ότι θα πρέπει η πολιτική της Ευρώπης να είναι πιο δίκαιη για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες , περιβαλλοντικά βιώσιμη, για καθαρό αέρα και νερό, υγιές έδαφος και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, υγιής για ασφαλές φαγητό και για την ευημερία όλων των ανθρώπων, με υπευθυνότητα, για το κλίμα του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Για όσες οργανώσεις ή όσους θέλουν να υποστηρίξουν την εκστρατεία μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα : color="#0000FF" size="3" face="Courier New Greek">https://www.living-land.org/join-us/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης