ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Τα συμπτώματα θυμάτων στη Συρία ταιριάζουν με εκείνα από νευροτοξικό παράγοντα

Reuters

Τα θύματα της φερόμενης ως επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία την Τρίτη φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο ο απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 70.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από αέριο σαρίν το οποίο έρριψαν συριακά αεροσκάφη. Η Ρωσία δήλωσε πως πιστεύει ότι δηλητηριώδες αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά. Το σαρίν είναι ένα οργανοφωσφορικό μείγμα και νευροτοξικός παράγοντας. Το χλώριο και το αέριο μουστάρδας, που θεωρείται επίσης πιθανό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη Συρία, δεν είναι.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν είπε τι είδους παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, αλλά είπε πως οι αντάρτες είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια χημικά όπλα στο Χαλέπι πέρυσι.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως είναι πιθανό ένα είδος χημικού να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση επειδή τα θύματα δεν είχαν φαινομενικά εξωτερικά τραύματα και πέθαναν από ταχεία εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων όπως οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Ανέφερε πως εμπειρογνώμονές του στην Τουρκία δίνουν καθοδήγηση σε εργαζόμενους στην υγεία στην Ιντλίμπ για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, και πως έχουν σταλεί φάρμακα όπως το Atropine, ένα αντίδοτο για ορισμένους τύπους χημικής έκθεσης, και στεροειδή για θεραπεία των συμπτωμάτων.

Ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία δήλωσε νωρίτερα πως δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει φονικό αέριο χλωρίου σε διάφορες περιπτώσεις.

Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με αέριο σαρίν στην Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, τον Αύγουστο του 2013. Η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Η Συρία συμφώνησε να καταστρέψει τα χημικά όπλα της το 2013 στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Όμως η Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Συρίας, και η Κίνα έχουν προβάλει κατ' επανάληψη βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να τιμωρήσουν τον Άσαντ ή παραπέμψουν την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Αυτός ο τύπος όπλων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο επειδή αντιπροσωπεύει μια αφόρητη βαρβαρότητα», ανέφερε ο Πίτερ Σαλάμα, εκτελεστικός διευθυντής Επειγόντων Προγραμμάτων Υγείας του ΠΟΥ, στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης