ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα
REUTERS

Επίδειξη δύναμης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τσινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε ο στρατός της Νότιας Κορέας, προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, η εκτόξευση έγινε από τη Σίνπο, μια πόλη με λιμάνι και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ΓΕΕΘΑ. Στη Σίνπο βρίσκεται επίσης και μια βάση υποβρυχίων.

Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της. Έχει επίσης ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.

Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.

Έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, θεωρεί πιθανή την εκδήλωση νέων προκλητικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Νότια Κορέα προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ευημερία των λαών της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Γιοσιχίντε Σούγκα, κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ιαπωνία να εκφράζει τον αποτροπιασμό της και να καταδικάζει την προκλητική αυτή πράξη.

Ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, εκτιμάται ότι κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Τα αεροσκάφη και τα πλοία που βρίσκονται στην αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή, δεν φαίνεται να έχουν εντοπίσει συντρίμμια του πυραύλου εντός της περιοχής ενδιαφέροντος.