Συρία: Εκατόμβη νεκρών από την επίθεση με τοξικό αέριο - βομβάρδισαν και το νοσοκομείο
Τουλάχιστον 100 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, από την αεροπορική επιδρομή με χρήση «τοξικού αερίου» που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, της βορειο-δυτικής Συρίας.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου.
«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ήταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άμαχοι πέθαναν από ασφυξία.
Βομβαρδίσθηκε το νοσοκομείο
Και το νοσοκομείο το οποίο δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» στη βορειο-δυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημίες, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται εκεί, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια.
Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της πόλης υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα. Ιατρικές πηγές στην Χαν Τσεϊχούν κάνουν λόγο για λιποθυμίες, εμετούς και για την παρουσία αφρού στο στόμα των θυμάτων της «χημικής επίθεσης».
Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.
Φωτογραφίες δείχνουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη να ξεπλένουν με νερό τα θύματα της επίθεσης.
Ο στρατός αρνείται την επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον της Ιντλίμπ
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο ίδιος αξιωματικός είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό. Υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.
Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν
Για την επίθεση με τοξικό αέριο που πραγματοποιήθηκε στην -υπό τον έλεγχο των ανταρτών- Ιντλίμπ της Συρίας, αναφέρθηκαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Επιπλέον σημείωσε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες», όπως αναφέρουν πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν, σύμφωνα με το Reuters, πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.
Η Άγκυρα χαρακτηρίζει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την επίθεση
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Τσαβούσογλου, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ' ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.
Συριακή αντιπολίτευση
Η επίθεση «με τοξικό αέριο θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.
«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (...) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.
Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά ο Ερό
Να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από τη «νέα ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση» στη Συρία, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικώνο, Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.
Ερό: Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ δοκιμάζει την νέα αμερικανική κυβέρνηση
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η επίθεση με χημικά ήταν ένας τρόπος για να δοκιμάσουν την νέα αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα η Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Είναι μια δοκιμασία. Για αυτό το λόγο η Γαλλία επαναλαμβάνει τα μηνύματά της, κυρίως προς τους Αμερικανούς, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους», δήλωσε ο Ερό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, τονίζοντας ότι μπορεί να το κάνει κατά την διάρκεια της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Τους τόνισα ότι χρειαζόμαστε σαφήνεια. Ποια είναι η θέση σας; Το ερώτημα είναι να μάθουμε, ναι ή όχι, κατά πόσον οι Αμερικάνοι στηρίζουν μια πολιτική μετάβαση στην Συρία, που σημαίνει την οργάνωση αυτής της μετάβασης, την διεξαγωγή εκλογών και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όταν τους τεθεί, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα της αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Μογκερίνι: Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη»
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.
«Ομως αποτελεί τραγική υπενθύμιση ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι δραματική σε πολλές περιοχές της Συρίας», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Είναι προφανές ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς, διότι έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον λαό του και όχι να επιτίθεται εναντίον του», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.
«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.
«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.
Η επαρχία Ιντλιμπ συστηματικά στόχος επιθέσεων
Η επαρχία Ιντλιμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μίας συμμαχίας σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών και γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της ρωσικής αεροπορίας, έχει επίσης πληγεί από αεροπορικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο 320.000 ανθρώπων από τον Μάιο 2011.
Εχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Το 2013.
Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε έκθεση η οποία συνεπέραινε ότι ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού είχε εξαπολύσει επίθεση με χημικό αέριο (χλώριο) κατά της πόλης Κμένας, στην επαρχία Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.
Σε προηγούμενη έκθεση, η επιτροπή έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM) είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν κάνει χρήση αερίου χλωρίου εναντίον τουλάχιστον δύο κωμοπόλεων της επαρχίας Ιντλιμπ, των κοινοτήτων Ταλμένες στις 21 Απριλίου 2014 και Σαρμίνε στις 16 Μαρτίου 2015.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθέτησε στις 20 Μαρτίου σε μαύρη λίστα τέσσερις ακόμη σύρους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση «χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού» το 2014 και το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.
Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ περιπτώσεις επιθέσεων που φέρεται ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.
Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι «το αποτρόπαιο σημερινό έγκλημα» θυμίζει την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2013 κατά της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό και την ευθύνη για την οποία είχε επιρρίψει στο καθεστώς της Δαμασκού και το οποίο η διεθνής κοινότητα «άφησε ατιμώρητο».
Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν σε επίθεση κατά δύο περιοχών που τελούσαν υπό ανταρτικό έλεγχο κοντά στη Δαμασκό με 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Τον Σεπτέμβριο, ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου πρόλαβε τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε χθες ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «εγκληματίας πολέμου».
Τη στιγμή που οι ελπίδες για ειρήνευση παραμένουν ισχνές, οι Βρυξέλλες υποδέχονται σήμερα διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας Ομως ορισμένοι παράγοντες της σύρραξης, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, δεν θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Η διάσκεψη θα χρησιμεύσει στην καταγραφή των δωρεών που έγιναν από την διεθνή κοινότητα τον Φεβρουάριο 2016, τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση που κλιμακώνεται είναι η χειρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.