ΚΟΣΜΟΣ

Π. Νόιμαν: Νέα τακτική του ISIS οι επιθέσεις στο Παρίσι

Π. Νόιμαν:  Νέα τακτική του ISIS οι επιθέσεις στο Παρίσι
AP Photo/Christophe Ena

Για νέα τακτική του Ισλαμικού Κράτους αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κάνει λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου "Οι νέοι τζιχαντιστές - ΙΚ, Ευρώπη και το επόμενο κύμα τρομοκρατίας" και ερευνητής θεμάτων τρομοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κουρίρ.

Σημειώνει πως οι επιθέσεις στο Παρίσι κατευθύνονταν απ’ ευθείας από το Ισλαμικό Κράτος και αυτό είναι κάτι καινούριο, καθώς το ΙΚ θέλει εδώ και 14 μήνες να πραγματοποιήσει κτυπήματα στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει, μέχρι τώρα το Ισλαμικό Κράτος άφηνε να το κάνουν μεμονωμένοι δράστες που είναι ήδη στην Ευρώπη, ωστόσο, τώρα τα χτυπήματα στο Παρίσι συνιστούν κλιμάκωση, παρότι πολλοί είχαν πιστέψει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο.

Το διαφορετικό στις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνει, συνίσταται στο ότι από πίσω τους βρίσκεται κάποια νοημοσύνη, προετοιμασία και επικοινωνία, καθώς και ένα είδος στρατιωτικής εκπαίδευσης, ατόμων με ικανότητες.

Εκτιμά πως με τις επιθέσεις σκεπάστηκε μια αδυναμία, από τη στιγμή που στη Συρία και το Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος, εβρισκόμενο υπό πίεση και θέλοντας να αποπροσανατολίσει από αυτό το γεγονός - ενώ στις κεντρικές περιοχές είναι εδώ και μήνες σε άμυνα.

Για το Ισλαμικό Κράτος, η δημόσια εικόνα του είναι πολύ σημαντική, καθώς μ’ αυτήν πρέπει να εμφανίζεται ως επιτυχημένο, εκτιμά.

Σε ερώτηση για το εάν ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην Ευρώπη αυξάνεται όσο πιο επιτυχημένη είναι η επέμβαση της Δύσης στη Συρία και στο Ιράκ, απαντάει ότι αυτό είναι μια πιθανή ερμηνεία των τρομοκρατικών επιθέσεων, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται οι επεμβάσεις.

Εκτιμάει ότι η προετοιμασία των επιθέσεων διήρκεσε πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες, αλλά και ότι αποτελούσαν μια σύνθετη επιχείρηση υλοποιημένη από ομάδα που είχε συσταθεί συστηματικά και επαγγελματικά με βάση τις ικανότητες των μελών της, τα οποία ήταν τουλάχιστον οκτώ και πιθανόν περισσότερα - ενώ υπήρξε πολλή επικοινωνία και σε ηλεκτρονική μορφή.

Προειδοποιεί ότι στο θέμα των προσφύγων θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και πως θα ήταν τελείως λάθος να ειπωθεί ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες.