ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Η Αυστρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Αβραμόπουλος: Η Αυστρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, καλεί την Αυστρία ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινές δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα.

«Είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη της Αυστρίας», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των προσφύγων μειώθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων, τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία λειτουργούν, και τώρα έφθασε η στιγμή για όλες τις χώρες-μέλη να συμβάλουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

«Η Αυστρία ήταν από την αρχή ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής», υπενθύμισε ο κ. Αβραμόπουλος, τη στιγμή που η Βιέννη ζητά μία εκ νέου εξαίρεσή της από το πρόγραμμα με σχετική επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Με την επιστολή του αυτή, ο καγκελάριος ζητά την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου - να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για τη χώρα του έως τις 11 Μαρτίου - από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί τη μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Για το θέμα αυτό είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες έντονη διαμάχη ανάμεσα στον προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπουργό Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ και τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του - συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το παράδοξο είναι πως την εκ νέου εξαίρεση της Αυστρίας ζητούσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας και όχι ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού εκπροσωπούσε μέχρι τώρα τη «σκληρή» πολιτική στο προσφυγικό, την οποία ακολουθεί πάγια το Λαϊκό Κόμμα του.

Στην επιχειρηματολογία του για νέα εξαίρεση της Αυστρίας, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τόνιζε πως σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η Αυστρία έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια από τις προσφυγικές ροές και αυτή η επιβάρυνση συνεχίζεται.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα παρέπεμπε στην υποχρέωση της Βιέννης να εφαρμόσει το πρόγραμμα, έστω και αν ο ίδιος το θεωρεί «λάθος» και ανακοίνωνε μάλιστα τη Δευτέρα την έναρξη μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία – 50 ασυνόδευτων ανηλίκων σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργού Άμυνας, στην οποία στηρίζεται και η επιστολή του Αυστριακού καγκελάριου προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505 ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός της είναι επταπλάσιος του αυστριακού.

Επίσης, με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ’ ό,τι η Ιταλία.

Απορρίπτοντας την κριτική ότι η αιτίαση του για εξαίρεση της Αυστρίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δείγμα έλλειψης αλληλεγγύης, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ισχυρίστηκε επανειλημμένα πως «πιο αλληλέγγυα από την Αυστρία δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και βλέποντας κανείς τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, αυτή η κριτική πέφτει πλήρως στο κενό».

Παραπέμποντας στον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τη χορήγηση ασύλου, το υπουργείο Άμυνας στη Βιέννη έχει διευκρινίσει επιπλέον, πως στην πραγματικότητα η Αυστρία, έχοντας υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μέσω των παράνομων διαδρομών, έχει συμβάλει μαζικά στην ελάφρυνση του προσφυγικού βάρους στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη προχθές, υιοθετήθηκε από σύσσωμη πλέον την κυβέρνηση, η έως τώρα επιχειρηματολογία του υπουργού Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, η οποία περιέχεται και στην επιστολή του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά που με τις σημερινές δηλώσεις του φαίνεται να απορρίπτει ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.