Χαμηλά τα επίπεδα ρατσισμού στη Γαλλία
Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήταν λογικό να αυξηθεί ο βαθμός ξενοφοβίας και ρατσισμού όμως οι Γάλλοι φαίνεται πως παραμένουν ανεκτικοί.
Σύμφωνα με την Le Monde για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και έχοντας υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις, κρίση και μεγάλο κύμα προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα, ο δείκτης ανοχής στη διαφορετικότητα, σύμφωνα με την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Για τη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις ενώ οι έρευνες διεξήχθησαν το 2016 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουλίου στη Νίκαια και εναντίον του ιερέα Ζακ Αμέλ στο Σεντ-Ετιέν ντι Ρουβρέ κοντά στη Ρουέν. Οι επιθέσεις αυτές δεν αύξησαν τον ρατσισμό όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα φανερώνουν ότι οι προκαταλήψεις παραμένουν κυρίως εναντίον των Ρομά, των Εβραίων, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με χρήμα και εξουσία, και των Μουσουλμάνων οι οποίοι αν και παραμένουν οι λιγότερο αποδεκτοί από την γαλλική κοινωνία σταδιακά υποχωρεί αυτή η άποψη. Μεγάλο ποσοστό του κόσμου που απάντησε στις ερωτήσεις θεωρεί διαδεδομένο τον ρατσισμό.
Η έρευνα που έγινε προκάλεσε αρκετούς προβληματισμούς σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία. Το ποσοστό των πολιτών(53%) που πίστευε ότι «υπήρχαν πολλοί μετανάστες στη Γαλλία» υποχώρησε κατά πέντε μονάδες σε σχέση με το 2015. Το 57% του κόσμου θεωρεί πως «πολλοί μετανάστες έρχονται στη Γαλλία μόνο για να απολαύσουν τα κοινωνικά επιδόματα και την ασφάλεια» όμως αυτό το ποσοστό αν και είναι μεγάλο , είναι χαμηλότερο από το 2000.
Από το 74% των ερωτηθέντων γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα του λαϊκισμού είναι το αντικείμενο δύο διαφορετικών αναγνώσεων. Στην αριστερά η ανάγνωση είναι «η δυνατότητα να ζήσουν μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις», ενώ για το Εθνικό Μέτωπο σημαίνει «απαγόρευση των συμβόλων και των θρησκευτικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και διατήρηση της γαλλικής ταυτότητας».
Η έρευνα της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε φανερώνει την υποχώρηση στο θέμα που αφορά την θρησκευτική μαντίλα και το μπουργκίνι. Η άποψη ότι οι Μουσουλμάνοι δεν είναι αποδεκτοί από την γαλλική κοινότητα υποχωρεί αλλά αποκαλύπτεται ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ του Ισλάμ ως θρησκεία και των Μουσουλμάνων. Θετικό αποτελεί πως οι Μουσουλμάνοι θεωρούνται από τους ερωτηθέντες (80%) πως είναι «Γάλλοι όπως όλοι».