ΚΟΣΜΟΣ

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας για τις μυστικές υπηρεσίες

Reuters

Άλλο ένα περιστατικό έρχεται να οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας μετά τις αποκαλύψεις που ακόμα ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα πως οι Τούρκοι παρακολουθούσαν Γερμανούς πολίτες, στο πλαίσιο έρευνας που κάνουν για τα άτομα που έχουν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αφορμή για τη νέα ένταση στάθηκε η καταγγελία Γερμανίδας βουλευτή που ενοχοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι «υπερέβη τα όρια», καθώς το όνομά της εμφανίζεται σε έναν κατάλογο με τους στόχους που παρακολουθούσαν οι τουρκικές υπηρεσίες στη Γερμανία.

Όπως κατήγγειλε η Μισέλ Μιντεφέρινγκ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα: «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά μέχρι πού είναι έτοιμη να φτάσει η τουρκική κυβέρνηση για να φιμώσει τη φωνή κάθε αντιφρονούντα», αναφέρει η ίδια σημειώνοντας πως η Άγκυρα "ξεπέρασε τα όρια".

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες "ενδιαφέρονταν" για την 37χρονη πολιτικό, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Γερμανοτουρκικών Σχέσεων στη Μπούντεσταγκ, λόγω των "καλών σχέσεων" που διατηρεί με υποστηρικτές του Γκιουλέν.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής αυτής τάσσομαι υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου με ποικίλους συνομιλητές στη Γερμανία και το εξωτερικό», απάντησε η Μιντεφέρινγκ.

Η βουλευτίνα ενημερώθηκε την Δευτέρα από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ότι είχε μπει στο στόχαστρο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο Τόμας Όπερμαν από την πλευρά του χαρακτήρισε "απαράδεκτη" αυτήν την ενέργεια της Τουρκίας και δήλωσε ότι έμεινε «άναυδος από τη μανία με την οποία η τουρκική κυβέρνηση επιδεινώνει τις σχέσεις της με τη Γερμανία».

Η γερμανική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα κατ' αγνώστων με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σύμφωνα με έναν Γερμανό αξιωματούχο, η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο βοήθεια προκειμένου να κατασκοπεύσει 300 πρόσωπα και οργανώσεις που εδρεύουν στη Γερμανία και θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα του Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης