ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πάνω από 10.000 επιθέσεις σεξιστικής φύσης εναντίον γυναικών to 2016

REUTERS/Khaled Abdullah

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για τις επιθέσεις σεξιστικής φύσης εναντίον γυναικών στην Υεμένη το 2016.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη σήμανε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε πολύ πιο ευάλωτη θέση έναντι της βίας σεξιστικού χαρακτήρα, όπως επισήμανε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (FNUAP), το οποίο κατέγραψε πάνω από 10.000 επιθέσεις το 2016.

«Οι εκτοπισμοί και η επιδείνωση των μηχανισμών προστασίας αύξησαν ραγδαία το σε πόσο ευάλωτη θέση είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια έναντι της βίας, ενώ ήδη η θέση τους στην κοινωνία δεν ήταν ευνοϊκή πριν από τον πόλεμο», επισήμανε το FNUAP σε μια ανακοίνωσή του.

«Τα περιστατικά βιαιοτήτων με σεξιστικό χαρακτήρα αυξήθηκαν κατά 63% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών», προσθέτει το Ταμείο αυτό του ΟΗΕ, ενώ μόλις συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επέμβαση στην Υεμένη μιας στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών που το Ριάντ καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το FNUAP κατέγραψε μέσα στο 2016 πάνω από 10.000 κρούσματα βιαιοτήτων αυτής της φύσης — κάνει λόγο για «περισσότερους βιασμούς, ενδοοικογενειακή βία, καταναγκαστικούς γάμους μικρών κοριτσιών, κρούσματα σωματικής και ψυχολογικής κακομεταχείρισης σε βάρος γυναικών και κοριτσιών σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφονταν δύο χρόνια νωρίτερα».

Το Ταμείο σημειώνει επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται πλέον σε 18,8 εκατομμύρια, από τα οποία τα 10,3 εκατομμύρια έχουν επείγουσα ανάγκη να τους χορηγηθεί βοήθεια για την επιβίωσή τους. Λόγω έλλειψης τροφίμων, περίπου 1,1 εκατομμύριο έγκυες γυναίκες υποσιτίζονται, πρόσθεσε το FNUAP.

Ο πόλεμος στην Υεμένη –ο οποίος έχει αποσταθεροποιήσει τη χώρα και την περιοχή, με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη στο υπόβαθρο– έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.700 ανθρώπους ενώ άλλοι 42.500 έχουν τραυματιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης