Οι Τούρκοι της Αυστρίας ψηφίζουν για το δημοψήφισμα
Μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση των Τούρκων υπηκόων στην Αυστρία στις κάλπες στα τουρκικά προξενεία, στη Βιέννη και σε δύο άλλες αυστριακές πόλεις –Σάλτσμπουργκ και Μπρέγκεντς– κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.
Στην Αυστρία ζουν πάνω από 300.000 πολίτες τουρκικής προέλευσης, από τους οποίους οι 108.561 διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα και έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σήμερα και μέσα στις επόμενες δεκατρείς ημέρες στις κάλπες στις προξενικές αρχές της χώρας τους στις τρεις αυστριακές πόλεις.
Στο εξωτερικό φέρεται να ζουν συνολικά 2,97 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι που διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στη χώρα τους, με τα δύο τρίτα από αυτούς να βρίσκονται σε πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Στις πιο πρόσφατες τουρκικές προεδρικές εκλογές, το 2015, το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν είχε συγκεντρώσει μεταξύ των Τούρκων πολιτών στην Αυστρία ποσοστό 69%, σε σύγκριση με το 49,5% που ήταν το τελικό ποσοστό του, ενώ η συμμετοχή των Τούρκων υπηκόων της Αυστρίας είχε ανέλθει στο 40,6%.
Οι έντονες συζητήσεις τις περασμένες εβδομάδες και η αντιπαράθεση Βιέννης και Άγκυρας ως προς την εμφάνιση πολιτικών του κόμματος του Τούρκου προέδρου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία οδήγησαν σε όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της αυστριακής άρνησης στη συνέχιση του ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό, είχαν καταλήξει την περασμένη εβδομάδα σε έναν συμβιβασμό σε σχέση με το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση θα έχει μελλοντικά τη δυνατότητα να απαγορεύει τις προεκλογικές εμφανίσεις ξένων πολιτικών, όπως και διαδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους.
Η απαγόρευση αφορά κυρίως τις εμφανίσεις πολιτικών του τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, οι οποίοι επιδιώκουν να προσελκύσουν τις ψήφους Τούρκων πολιτών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.