Το σενάριο του Reuters για την Ελλάδα εάν απομακρυνθεί ο Ντάισελμπλουμ
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ξόδευαν τα λεφτά τους σε "ποτά και γυναίκες", οι οποίες προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών, το μέλλον του στην προεδρία είναι αβέβαιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν σίγουρα ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα παρέμενε στη θέση του. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κατέστρεψαν τις ελπίδες του για τη διατήρηση της θέσης του και το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του από την προεδρία είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ.
Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε έναν γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων για την κάλυψη σημαντικών οικονομικών θέσεων στην Ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο.
Όπως εκτιμά το πρακτορείο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος προφανής αντικαταστάτης, η αβεβαιότητα για τη διαδοχή του θα μπορούσε να διαταράξει τις δύσκολες συνομιλίες των χωρών της ευρωζώνης με την Ελλάδα σχετικά με τους όρους για την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων διάσωσης.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι το θέμα θα εκτονωθεί και δεν θα επηρεάσει την απόφαση για το ρόλο του Προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως είναι καλή αφορμή ώστε κάποιες κυβερνήσεις να πιέσουν για την αντικατάστασή του. «Έχει πολλούς εχθρούς στον Νότο και όλοι αυτοί περίμεναν για μία δήλωση σαν αυτή, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον του» δηλώνει στο πρακτορείο, ένας εκ των αξιωματούχων της Ε.Ε.
Μία άλλη εμπλοκή είναι η «πανωλεθρία» του κόμματος του Νταισελμπλουμ στις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ζήτημα χρόνου να αντικατασταθεί ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Αν η θέση παραμείνει όντως ακέφαλη, οι διαπραγματεύσεις για την αντικατάστασή του θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο από εθνικά και πολιτικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους πιθανούς αντικαταστάτες, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος. Άλλοι πιθανοί διάδοχοι θα μπορούσαν να είναι ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ, της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ωστόσο, αξιωματούχοι ανέφεραν πως κανείς από αυτούς μέχρι τώρα δεν έχει την υποστήριξη που είχε ο Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο Ντάισελμπλουμ φύγει από την προεδρία, θα μπορούσε θα τον διαδεχτεί προσωρινά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει την προεδρία της Ένωσης τη δεδομένη περίοδο. Αυτό σημαίνει την Μάλτα μέχρι το τέλος Ιουνίου και την Εσθονία, μετά τον Ιούνιο.