ΚΟΣΜΟΣ

H Google τιμά τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Hassan Fathy με το Doodle της (vids)

H Google τιμά τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Hassan Fathy με το Doodle της (vids)
Rajamanickam Antonimuthu/Youtube

Η Google τιμά τον καθηγητή, πρωτοπόρο αρχιτέκτονα, μηχανικό, μουσικό, εφευρέτη... Hassan Fathy με το σημερινό του Doodle. Έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας μια κληρονομιά που θα μείνει για πάντα «ζωντανή».

Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας ξεχώρισε με τις πρωτοποριακές μεθόδους του και άφησε πίσω του πολιτιστική κληρονομιά που αποτελείται από 160 μοναδικά έργα σε σχολεία, θέατρα μέχρι και χώρους λατρείας και αναψυχής.

Οι πρωτοποριακές μέθοδοι του και η χρήση παραδοσιακών υλικών τον έκαναν να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην δική του, αλλά και τις επόμενες γενιές.

Ο Hassan Fathy δημιουργούσε ολόκληρες κοινότητες και εκπαίδευε τους κατοίκους να χτίζουν μόνοι τους σπίτια, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το έργο του δεν ενέπνευσε μόνο αρχιτέκτονες εντός Αιγύπτου αλλά και εκτός της χώρας.

Δούλεψε με παραδοσιακά υλικά όπως η λάσπη και το χώμα, ενώ χρησιμοποίησε και παραδοσιακές δομές με βάση τις αψίδες για δυνατό στήριγμα.

Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας βρέθηκε και στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, και παρέμεινε στην χώρα για δύο ολόκληρα χρόνια. Μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με διεθνείς σχεδιαστές εξελίσσοντας τις αρχές της οικιστικής σχεδίασης υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Απόστολου Δοξιάδη, πολεοδόμου και αρχιτέκτονα μεγάλων έργων.

Όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο υπηρέτησε ως συνήγορος των παραδοσιακών ενεργειακών λύσεων σε πρότζεκτ μεγαλύτερων κοινοτήτων για το Ιράκ και το Πακιστάν, ενώ έκανε ερευνητικά ταξίδια για το πρόγραμμα «Πόλεις του Μέλλοντος» στην Αφρική.

Ο Hassan Fathy εκπαίδευσε μέλη της κοινότητας να κατασκευάζουν από το μηδέν τα δικά τους υλικά και να χτίζουν τις δικές τους δομές, έτσι ώστε τα σπίτια τους να αντέξουν αφότου ο ίδιος θα είχε πεθάνει.

Χάρις στην δική του προσφορά, αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να ερευνούν πρωτοποριακούς τρόπους κτισίματος, με σεβασμό πάντα στην στις παραδόσεις κάθε περιοχής.