Κυνήγι θησαυρού: Χρυσός αξίας 300 δισ. λιρών παγιδευμένος στο βυθό
Τεράστιες ποσότητες βρετανικού χρυσού είναι διάσπαρτες στους ωκεανούς μετά από ναυάγια που έγιναν κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέσσερις ερευνητικές ομάδες, τα τελευταία 25 χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων και υπολογίζουν ότι περίπου 7.500 εμπορικά πλοία με αγγλική σημαία χτυπήθηκαν και βυθίστηκαν στους δυο Παγκοσμίους Πολέμους και περίπου 700 περίπου από αυτά έκαναν μεταφορές χρυσού.
Ο χρυσός αξίας τότε 4,5 δισ. λιρών που ήξερε η βρετανική κυβέρνηση πως βρισκόταν για πάντα στον βυθό υπολογίζεται σήμερα σε περισσότερες από 300 δισ. λίρες.
Η Britannia’s Gold Ltd έχει συγκεντρώσει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια έγγραφα τα οποία δείχνουν τις θέσεις των πλοίων και σχεδιάζει να φέρει στο φως κάποια από τα τεράστια αποθέματα χρυσού που παραμένουν στον πυθμένα της θάλασσας.
Η ιστοσελίδα αναφέρει: «Από την μεγάλη βάση δεδομένων που υπάρχει έχουμε πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα φορτία και τις θέσεις των ναυάγιων».
Ο Philip Reid, πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch και πρόεδρος της Britannia’s Gold ανέφερε ότι το πρώτο μέρος του φορτίου χρυσού που θα βρεθεί θα πάει στο βρετανικό Δημόσιο, που είναι άλλωστε και ο ιδιοκτήτης του φορτίου.
Η Britannia's Gold, διαθέτει τη δική της αμοιβή σε όποιον τη βοηθήσει να επιστρέψει το βρετανικό χρυσό στον νόμιμο δικαιούχο του: μια ολόκληρη ράβδο χρυσού.