Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορεί τον Τουσκ για τη συντριβή του αεροσκάφους το 2010
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατηγόρησε τη Δευτέρα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι έκλεισε μια «συμφωνία» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε βάρος των πολωνικών συμφερόντων μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο τότε Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και άλλοι 95 άνθρωποι.
Το υπουργείο ειδοποίησε τη στρατιωτική διεύθυνση της εθνικής εισαγγελίας πως υποπτεύεται ότι ο Τουσκ, τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας, προέβη σε «κατάχρηση εμπιστοσύνης στις διεθνείς σχέσεις» της χώρας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) και τον Τουσκ.
Η Πολωνία αποδείχθηκε απομονωμένη και οι θέσεις της αποκρούστηκαν στη σύνοδο της ΕΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν ο Τουσκ, ένας κεντρώος πολιτικός, διορίστηκε ξανά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά την αντίθεση της Βαρσοβίας.
Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι παρελήφθη η ειδοποίηση του υπουργείου, που ουσιαστικά κατηγορεί τον Τουσκ για προδοσία. Έχει στη διάθεσή της 30 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα διεξαγάγει έρευνα.
Ο Τουσκ απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του, κάνοντας λόγο για «συναισθήματα και εμμονές». «Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα νομικής ή πολιτικής φύσης, αλλά μόνο για συναισθήματα και εμμονές», ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πρόσθεσε «επομένως δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων μου να σχολιάζω υποθέσεις όπως αυτή».
Ηγέτης του PiS είναι ο δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, ο Γιάροσλαβ, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός στην Πολωνία και είναι ορκισμένος αντίπαλος του Τουσκ.
Ο υπουργός Άμυνας Αντόνι Ματσερέβιτς δήλωσε στην εφημερίδα Gazeta Polska Codziennie ότι «ο Τουσκ προχώρησε σε μια παράνομη συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε βάρος της Πολωνίας και πρέπει να του αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που του αναλογούν για αυτό».
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ο Τουσκ φέρεται, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης, να συμφώνησε σε όρους που απέτρεπαν την ισότιμη συμμετοχή της Πολωνίας στην έρευνα για το δυστύχημα.