ΚΟΣΜΟΣ

Η Συρία σφυροκοπείται – Ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται

Η Συρία σφυροκοπείται – Ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα αλλά κι ενός άτυπου διπλωματικού πολέμου μεταξύ υπερδυνάμεων, συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ρωσικών μαχητικών σε περιοχές της Συρίας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εκτός συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ρωσικά αεροσκάφη πλήττουν περιοχές της Συρίας, στοχεύοντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Ρίχνουν λάδι στη φωτιά» του συριακού εμφυλίου αντιτείνει η Ουάσινγκτον που αμφισβητεί ανοιχτά τους ισχυρισμούς της Μόσχας πως οι πρώτες επιδρομές είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

«Στοχοποιούν μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της κύριας αντιπολιτευτικής ομάδας του Μπασάρ Αλ Άσαντ», λένε ακτιβιστές και ντόπιοι με την Ουάσινγκτον να επιμένει, δια του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ, πως «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου πιθανόν δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ».

Η ρωσική επιχείρηση ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε για μία συντονισμένη προσπάθεια μιας διεθνούς συμμαχίας κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι συμφώνησαν πως επιβάλλεται η συνεργασία των δύο χωρών για “την αποφυγή ατυχών συμβάντων” αλλά και η υιοθέτηση “ασφαλούς προσέγγισης”.