ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες από την Τζολί

REUTERS/Samrang Pring/File Photo

Έκκληση ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταγραφή και τη δικαστική διερεύνηση των βιασμών και της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες περιοχές απηύθυνε η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, πριν από πέντε χρόνια συνεργάστηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον Ουίλιαμ Χέιγκ, προκειμένου να ξεκινήσουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των πολέμων, τον τερματισμό της ατιμωρησίας και τη βελτίωση της υποστήριξης που παρέχεται στα θύματα.

Η Τζολί είπε ότι είναι υπερήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί, όμως ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στα επόμενα βήματα: να μεταφέρουμε τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί επί τόπου για να μας βοηθήσουν να καταγράφουμε τα εγκλήματα και να διώκουμε τους δράστες, να εργαστούμε με τους στρατούς για να αλλάξουν τα δόγματα και η εκπαίδευση και να προωθήσουμε την εφαρμογή νόμων για να προστατευθούν τα πολύ ευάλωτα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η καλλιτέχνιδα, που εργάζεται ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέδωσε την ανακοίνωση μετά από μια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων (PSVI) στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η σεξουαλική βία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική σε εμπόλεμες περιοχές. Στο Ιράκ και τη Συρία το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται ότι μετέτρεψε σε «σκλάβες» εκατοντάδες γυναίκες και έφηβες ενώ στη Νιγηρία η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ κρατά ομήρους δεκάδες μαθήτριες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σημάνει συναγερμό και για τα φρικτά εγκλήματα που σημειώνονται στο Νότιο Σουδάν.

Η Τζολί και ο Χέιγκ φιλοξένησαν από κοινού την πρώτη παγκόσμια σύνοδο για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στους πολέμους το 2014 στο Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα οργανώσει άλλη μια τέτοια σύνοδο το 2019.

Αφού ξεκίνησε η PSVI, περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική βία. Φέτος, ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να χειριστεί η PSVI είναι το πώς θα σβηστεί το στίγμα που φέρουν πολλά από τα θύματα που συχνά διώχνονται από τις κοινότητές τους ή και από τις οικογένειές τους.

Η PSVI έχει ήδη εργαστεί σε αυτά τα θέματα σε χώρες όπως η Μιανμάρ, η Κολομβία, το Ιράκ, το Κόσοβο, το Νεπάλ, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Σομαλία, η Σρι Λάνκα και η Ουγκάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης