Το «χαρτί» του προσφυγικού τραβάει η Τουρκία για να απειλήσει την Ευρώπη
Δεν λέει να κοπάσει η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους πολιτικούς και αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για την προώθηση του «Ναι» ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.
Τουρκία και Ολλανδία ανταλλάσουν «πυρά» και απαγορεύσεις ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζει τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε καταδικάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, αναφερόμενος στην Ολλανδία, έκανε λόγο για «ναζιστικό κατάλοιπο».
Και ενώ η κόντρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά και σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης προειδοποιεί την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση, καθώς σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από την τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε συμφωνία, απειλεί να την τινάξει στον αέρα.
(Πηγή: Reuters)
Τουρκία: «Θα επανεξετάσουμε μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό»
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ήταν εκείνος που έριξε τη «βόμβα» για την συμφωνία για το προσφυγικό.
«Θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά στις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη» ανέφερε, σύμφωνα με το Anadolu.
Η δήλωση του Τσελίκ πιθανότατα αποτελεί απάντηση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος, έπειτα από την ένταση που υπάρχει, επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας.
«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», εξήγησε μιλώντας στο ZDF και πρόσθεσε:
Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική.
«Πόλεμος» Τουρκίας – Ολλανδίας
Η αντιπαράθεση των δύο χωρών έχει πάρει προσωπικές διαστάσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανταλλάσει «πυρά» με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Ο μεν Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζει «μπανανία» την Ολλανδία, ο δε Ολλανδός Πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία ώστε να πέσουν οι τόνοι.
Σήμερα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών και τονίζεται: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ υπογράμμισε ότι η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η Μέρκελ στηρίζει την Ολλανδία και απαντά στον Ερντογάν
Τη στήριξή της στην Ολλανδία εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε ως κατηγορηματικά απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναφέρθηκε στην Ολλανδία αποκαλώντας την «ναζιστικό κατάλοιπο», ενώ επισήμανε ότι τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν είναι άστοχα.
Ο Ερντογάν αποκάλεσε τους Ολλανδούς «κατάλοιπο των ναζί, φασίστες» το Σάββατο, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί εκεί.
«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με Εθνικοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» σημείωσε η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί στις οποίες ο ίδιος είχε προβεί καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα.
«Αυτή η απόρριψη ισχύει επίσης για τους συμμάχους μας, όπως τους Ολλανδούς. Αυτές οι συγκρίσεις είναι απόλυτα άστοχες. Ευτελίζουν την οδύνη (των θυμάτων). Ειδικά στην Ολλανδία, που βίωσε τόσο μεγάλο πόνο εξαιτίας του Εθνικοσοσιαλισμού, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή κι αλληλεγγύη μου σε αυτό το θέμα», τόνισε.
Αντίδραση και από την Κομισιόν
Να απέχει από δηλώσεις και πράξεις κλιμάκωσης της έντασης κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών. Μάλιστα σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να βρει τρόπους για να ηρεμήσει την κατάσταση.
Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι «οι αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων και των συλλαλητηρίων στα κράτη μέλη είναι ένα θέμα για τα ίδια τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς και του εθνικού δικαίου» και καλεί την Τουρκία «να απέχει από υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση».
(Πηγή: REUTERS/Murad Sezer)
Η δήλωση, που αναγνώσθηκε από τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι «τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας».
Διαβάστε επίσης:
O «διπλωματικός πόλεμος» Ολλανδίας-Τουρκίας και η... μάχη της κάλπης