ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. έδωσε παράταση έξι μηνών στις κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων

Η Ε.Ε. έδωσε παράταση έξι μηνών στις κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων
Reuters

Εξάμηνη παράταση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 150 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, που έχουν κατηγορηθεί για τις συρράξεις στην ανατολική Ουκρανία, αποφασίστηκε, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις έχουν στοχοποιήσει κυρίως τους τομείς της τραπεζικής, του πετρελαίου και της άμυνας της Ρωσίας και επιβλήθηκαν αρχικά το καλοκαίρι του 2014. Οι κυρώσεις ανανεώνονται κάθε έξι μήνες και η ισχύς τους εκπνέει την 15η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής την ζωή σε 10.000 άτομα, μέσα σε τρία χρόνια. Από την αρχή του 2017 έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 16 άμαχοι, σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η αποτίμηση της κατάστασης δεν δικαιολογεί τροποποίηση του καθεστώτος των κυρώσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η «μαύρη λίστα» της ΕΕ συμπεριλαμβάνονται πολλοί από τους αρχηγούς των φιλορώσων ανταρτών - αλλά και 37 «οντότητες» (εταιρείες, οργανισμούς, πολιτικά κόμματα) που «θέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την λίστα αφαιρέθηκαν δύο άτομα που έχουν αποβιώσει την περίοδο που προηγήθηκε. Πολλά στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και πρόσωπα που θεωρείται πως ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν φιγουράρουν στον κατάλογο, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν. Οι Αρκάντι Μπαχίν και Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργοί Άμυνας, ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότενμπεργκ και πολλά πρωτοκλασάτα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου συμπεριλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

Οι κυρώσεις μεταξύ άλλων ορίζουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν τα άτομα της λίστας εντός της Ένωσης παγώνουν, ενώ δεν μπορούν να πάρουν βίζα για είσοδο στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αναζωπυρώνεται η ένταση