O «διπλωματικός πόλεμος» Ολλανδίας-Τουρκίας και η... μάχη της κάλπης
Κλιμακώνει και άλλο η Άγκυρα την αντιπαράθεση με την Ολλανδία, αφενός απευθύνοντας δύο νότες στο υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη, αφετέρου καλώντας για τρίτη φορά τον Ολλανδό επιτετραμμένο στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το Reuters, ζητά να πληροφορηθεί για τουρκικής καταγωγής τραυματίες έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, αξιώνει να ληφθούν μέτρα κατά των Ολλανδών αστυνομικών, ενώ καταγγέλλει ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα συμπεριφέρθηκε στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.
Οι ολλανδικές κάλπες
Με την ένταση ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία να κρατεί καλά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ωφελημένος είναι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Παρά την δυναμική που φαινόταν να έχει το τελευταίο διάστημα η ολλανδική Ακροδεξιά του Χέρτ Βίλντερς, καθώς το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να υπερδιπλασιάζει τη δύναμή του και να φτάνει τις 30 έως 35 έδρες έναντι των 15 που είχε στην απερχόμενη Βουλή, σήμερα τα πράγματα αλλάζουν.
Οι τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις, εμφανίζουν τον Βίλντερς αποδυναμωμένο. Συγκεντρώνει οριακά 24 βουλευτές από το σύνολο των 150.
Δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι ενισχύονται...
Την ίδια στιγμή, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε φαίνεται να συγκεντρώνει 26 έδρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα (PvdA) στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χάνει τα δύο τρίτα της δύναμής του και δεν ξεπερνά τις 12 έδρες.
Ενισχύονται σημαντικά το χριστιανοδημοκρατικό CDA και το φιλελεύθερο D66, ενώ τριπλασιάζουν τη δύναμή τους οι Πράσινοι, που αναμένεται ότι θα έχουν περισσότερους από 12 βουλευτές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνει μάχη για να διατηρήσει τις δυνάμεις και τις 15 έδρες του. Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν και μικρά κόμματα, όπως το Κόμμα για τα Δικαιώματα των Ζώων, καθώς και το κόμμα των συνταξιούχων 50+.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες δημοσκοπικές τάσεις, το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο είναι μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως είναι άλλωστε η ολλανδική πολιτική παράδοση.
Στα άκρα η κόντρα Ολλανδίας – Τουρκίας και οι αντιδράσεις...
Με απειλές και εκατέρωθεν προειδοποιήσεις συνεχίζεται η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η Χάγη «θα πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή της να επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενώ η Χάγη απάντησε με σκληρό τρόπο.
Στη διάρκεια δύο ομιλιών του την Κυριακή ο Ερντογάν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Ολλανδίας -αντιδρώντας στην απέλαση το Σάββατο της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου- η οποία, όπως είπε, θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».
Παρότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης, ο Ερντογάν αάστραψε και βρόντηξε: «Δεν έχετε ακόμη πληρώσει το τίμημα για να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεών σας με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κοτσαελί στη βορειοδυτική Τουρκία.
«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτή την αναίδεια», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «μπανανία».
Παράλληλα ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Χάγης. «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Έχει πει τίποτε η Ευρώπη; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν δαγκώνει ο ένας τον άλλον. Η Ολλανδία ενεργεί σαν μπανανία», κατήγγειλε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης την υπερβολική χρήση βίας που χρησιμοποιήθηκε από τους Ολλανδούς αστυνομικούς για τη διάλυση του πλήθους των περίπου χιλίων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μπροστά από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.
«Αν στέλνετε τα άλογα και τα σκυλιά εναντίον των συμπολιτών μου, θα πρέπει να λογοδοτήσετε», προειδοποίησε, αναφερόμενος στις μονάδες εφίππων της ολλανδικής αστυνομίας με σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάλυση του πλήθους.
Παρά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, Τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες Κυριακή τη νύχτα έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και πέτρες, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση γκλομπ για να τους διαλύσει.
Οι... γκιαούρηδες και τα σκυλιά στις τουρκικές εφημερίδες
Οι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες και η αρθρογραφία απηχούν την πόλωση, με τίτλους όπως "ο άπιστος (γκιαούρης επί λέξει), άπιστος παραμένει", και "ναζιστικά σκυλιά", "ρατσιστικά σκυλιά", "τα σκυλιά της Ευρώπης", "τα σκυλιά της Ολλανδίας".
Ανεβάζει τους τόνους ο Ρούτε
Μετά τις αλλεπάλληλες σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ύψωσε και εκείνος τους τόνους. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν χθες», δήλωσε χθες το απόγευμα. «Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.
Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, έως προχθές καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει στο έδαφός της την έλευση Τούρκων υπουργών.
Αντιδράσεις και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Παράλληλα, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν «πρότεινε» στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της «κλιμάκωσης» της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.
Στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την αντίθεσή του στην έλευση Τούρκων υπουργών για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. «Μια τουρκική (προεκλογική) εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά. «Αλλά υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα. Όποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη , παραβιάζει τον νόμο. Και αυτό είναι το όριο», υπογράμμισε ο ντε Μεζιέρ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την εκστρατεία Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.
«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», εξήγησε μιλώντας στο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».
Διαβάστε επίσης:
Στην αντεπίθεση η Ολλανδία - Η Τουρκία προκαλεί «εμφύλιο» στη Γαλλία
Το μυστικό πίσω από την κρίση της Ευρώπης με την Τουρκία - Ποιους εξυπηρετεί
Σοβαρές απειλές Ερντογάν κατά της Ολλανδίας: «Θα πληρώσετε»
Επιμένει ο Ερντογάν στις εμπρηστικές δηλώσεις: «Μπανανία η Ολλανδία»