ΚΟΣΜΟΣ

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας η μεγάλη εκλογική δεξαμενή για τον Ερντογάν

REUTERS/ POOL

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια μέλη, αποτελεί για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια σημαντική εκλογική δεξαμενή ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένες και οι τόνοι έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές πολλών εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, στις οποίες θα συμμετείχαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι

Η εκλογική δεξαμενή που αποτελούν οι Τούρκοι της Γερμανίας είναι σημαντική για τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο, μεταδίδει το AFP: από τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, το 1,4 εκατομμύριο έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία.

Έτσι η Γερμανία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια με βάση των αριθμό των ψηφοφόρων, μετά την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Τούρκοι αξιωματούχοι πηγαίνουν συχνά στη Γερμανία ζητώντας υποστήριξη, ενώ ο Ερντογάν χαίρει μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των Τούρκων μεταναστών εκεί.

Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε το 59,7% των Τούρκων που ζει στη Γερμανία. Το ποσοστό του στην Τουρκία ήταν 49,5%.

Η εκλογική αυτή περιφέρεια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς φαίνεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αμφίρροπο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Το δικαίωμα ψήφου για τους Τούρκους του εξωτερικού ορίστηκε για τις προεδρικές εκλογές του 2014. Μόλις το 10% εξ αυτών πήγαν να ψηφίσουν. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 το ποσοστό ήταν 50%», εξηγεί ο Ζαν Μαρκού καθηγητής στο Sciences Po της Γκρενόμπλ.

«Αντίθετα με τους λαϊκούς προκατόχους του, το AKP πάντα μιλά με τη διασπορά», προσθέτει.

Φόβος εισαγωγής των συγκρούσεων

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 η Άγκυρα ξεκίνησε ένα κύμα διώξεων, με την ένταση να οξύνεται στη Γερμανία μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Ερντογάν.

Παρόλο που τα επεισόδια μεταξύ των δύο στρατοπέδων παραμένουν μέχρι σήμερα σποραδικά, το Βερολίνο φοβάται ότι η εσωτερική τουρκική διαμάχη θα οξυνθεί από την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία.

Εξάλλου στη Γερμανία ζει μια μεγάλη κουρδική κοινότητα, περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, προκαλώντας φόβους για εισαγωγή στο γερμανικό έδαφος και της διαμάχης μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων. Πολύ περισσότερο τώρα που ένας από τους κύριους στόχους των διώξεων στην Τουρκία είναι οι Κούρδοι.

Γκασταρμπάιτερ

Η τουρκική διασπορά στη Γερμανία έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960, όταν η πρώην Δυτική Γερμανία που αντιμετώπιζε έλλειψη σε εργατικά χέρια για να τροφοδοτήσει «το οικονομικό θαύμα» της, κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργάτες.

Πολλοί από αυτούς παρέμειναν στη Γερμανία, όπου πήγαν και οι συγγενείς τους.

Με την πάροδο των ετών πολλές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι αυτοί δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, κάτι που έχει παραδεχθεί και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης