Τα παιδιά στη Συρία δεν είναι παιδιά: «Τάσεις αυτοκτονίας, ναρκωτικά, τρόμος»
Τα παιδιά στη Συρία, δεν είναι όπως όλα τα κανονικά παιδιά αυτού του κόσμου. Αναπτύσσουν αυτοκτονικές τάσεις από τα 12, βιώνουν τον φόβο, τον τρόμο, την απώλεια και τον πόνο κάθε μέρα εδώ και έξι χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα τους.
Μια έκθεση της οργάνωσης Save the Children σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών στη Συρία συγκλονίζει με τα στοιχεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών, έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, παίρνουν ναρκωτικά και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας για να γλιτώσουν από την φρίκη που έχουν βιώσει από τις συγκρούσεις που μαίνονται, με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική τους υγεία να είναι εμφανείς επί δεκαετίες.
Πάνω από το 70% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζουν συμπτώματα «τοξικού στρες». Απώλεια ομιλίας, επιθετικότητα, αλλά και χρήση ουσιών είναι πολύ συνηθισμένες ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, ενώ περίπου το 48% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι έχουν δει παιδιά που έχουν χάσει την ομιλία τους ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στον λόγο τους μετά την έναρξη του πολέμου.
REUTERS/Sultan Kitaz
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 458 παιδιά και πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβρη του 2016 έως τον Φλεβάρη του 2017.
Τα στοιχεία τρομάζουν:
- Το 51% των ενηλίκων αναφέρουν ότι οι έφηβοι στρέφονται στα ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν το σοκ.
- Το 59% των ενηλίκων λένε ότι γνωρίζουν έφηβους ή παιδιά που έχουν στρατολογηθεί σε ένοπλες ομάδες. Σχεδόν οι μισοί γνωρίζουν παιδιά που εργάζονται σε στρατώνες ή σημειά ελέγχου.
- Ένα στα τέσσερα παιδιά κινδυνεύει να αναπτύξει σοβαρή ψυχική ασθένεια
«Ο γιός μου ξυπνάει με τρόμο μέσα στη νύχτα. Ξυπνάει ουρλιάζοντας», λέει ο Φιράς, ο πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού.
REUTERS/Bassam Khabieh
Σε αυτή την κατάσταση, η έλλειψη σχολείων, παιδείας έχει επιδεινώσει την κρίση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ένα στα τρία σχολεία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους ή έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση ή σε χώρο βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οργάνωση.
Η έκθεση περιλαμβάνει την μαρτυρία ενός δασκάλου στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, ο οποίος περιγράφει ότι οι μαθητές «ζωγραφίζουν εικόνες παιδιών που σφαγιάζονται στον πόλεμο». Η έκθεση καταγράφει επίσης μια αύξηση σε κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και το γεγονός ότι νεαρά αγόρια στρατολογούνται σε ένοπλες οργανώσεις και κορίτσια παντρεύονται δια της βίας ακόμη και στα 12 χρόνια τους.
REUTERS/Ammar Abdullah
Τα περισσότερα παιδιά που απάντησαν στις ερωτήσεις των συγγραφέων της έκθεσης φοβούνταν υπερβολικά να παίξουν στο ύπαιθρο, είχαν εγκαταλείψει το σχολείο ή είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου ενός φίλου ή συγγενούς.
«Περίπου πριν από πέντε με έξι μήνες ένα παιδί 12 χρονών αυτοκτόνησε. Ποτέ δεν μας είχε συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ακόμη και με μεγαλύτερους ανθρώπους», αναφέρει στην έκθεση ο Σαρίφ, ένας Σύρος εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας, εξηγώντας πως:
Ο πατέρας του σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Προσπάθησαν να εξηγήσουν στο παιδί ότι τώρα ο πατέρας σου είναι ένας μάρτυρας και θα πάει στον Παράδεισο κι έτσι το παιδί νόμισε ότι αν πέθαινε θα συναντούσε τον πατέρα του. Κρεμάστηκε με ένα μαντίλι.
Ένα στα τέσσερα παιδιά, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά, βρίσκονται στο χείλος της εμφάνισης ψυχικής νόσου. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2011 που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανάγκη βοήθειας στη Συρία και σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UNOCHA).
REUTERS/Bassam Khabieh
Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν μείνει άστεγοι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Σύροι και έχει προκληθεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.
Η ψυχολόγος Μάρσια Μπρόφι, η οποία μίλησε με 458 Σύρους, ενήλικες και παιδιά, για τις ανάγκες της έκθεσης, δήλωσε ότι το να ζουν σε μια διαρκή κατάσταση φόβου και αγωνίας, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως "τοξικό στρες", προκαλεί στα παιδιά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 450 παιδιά, γονείς, δασκάλους, καθηγητές και ψυχολόγους σε επτά επαρχίες κυρίως σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, περιλαμβανομένων της Ιντλίμπ, του Χαλεπίου και της Χάσακα που ελέγχουν οι Κούρδοι.
Η οργάνωση κάνει έκκληση για τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων ψυχικής υγείας ανά τη Συρία, επαρκούς χρηματοδότησης για ψυχολογική βοήθεια και εκπαίδευσης για τους δασκάλους και καθηγητές.